Länsstyrelsernas drag för att stoppa bussfester

Uppdaterad 2021-05-25 | Publicerad 2021-05-24

Studenter i flera delar av landet har försökt att runda flakförbudet genom att boka så kallade partybussar istället – men länsstyrelserna har lyckats parera ungdomarnas knep.

– Det är jättetråkigt, vi har ju sett fram emot den här tiden sen ettan, säger studenten Viktor Lundin.

Sveriges sistaårselever har ansträngt sig för att hitta alternativa fordon att fira studenten på sedan de klassiska flaken förbjöds på grund av pandemin.

För flera blivande studenter blev så kallade partybussar ett bra andrahandsval – bland andra 19-åriga Viktor Lundin och hans klass på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

– Det är mest tråkigt att inte få åka flak, det är ju den stora grejen. Men när det inte gick blev partybuss ett substitut, säger Viktor som först berättade om detta i P4 Uppland.

Viktor Lundin, student.

Men nu kan Viktor och hans klasskompisar inte åka partybuss heller. I mitten av maj skrev flera länsstyrelser i sina veckorapporter att så kallade partybussar inför studenten har blivit ett orosmoment ur en smittskyddssynpunkt.

Sedan dess har flera länsstyrelser gått in med ett föreläggande om vite på 30 000 kronor till flera bussuthyrningsföretag om de bryter mot reglerna.

Marscherar istället

Partybussen som Viktor och hans vänner skulle ha åkt på efter utspringet är avbokad och klassen spånar nu idéer på ytterligare alternativ.

– Vi funderar på att marschera med målade lakan istället, säger Viktor.

Studenter på buss i Malmö 2020.

Det är inte bara studenterna som är besvikna. Även vissa företag som hyr ut bussarna är frustrerade över förbudet och tycker att länsstyrelserna borde vara mer kompromissvilliga.

– Rent lagmässigt får vi köra bussarna om det räknas som en transport. Men länsstyrelsen kommer in och skiter i det, har personerna i bussen en hatt på huvet anser de att det är en fest, säger Daniel Engström, kundansvarig på Niaz Event som kör partybussar i olika län.

– Låt oss säga att det bara är klassen som får åka. Vi kan absolut se till att alla får ett snabbtest, det finns hundratals lösningar, men länsstyrelsen vill inte. Det är ett skämt.

Studenter som vi är vana att se dem.

Synd om studenterna

Emma Olsson, jurist på länsstyrelsen i Skåne som har förelagt ett bussföretag med vite, känner sympati med studenterna men menar att smittoläget är sådant att det kräver hårda regler.

Hon tycker att det är svårt att se att syftet med att hyra en partybuss endast skulle vara transport.

– Det är syftet som styr. Det är skillnad om det handlar om att folk ska ta sig från punkt a till b. Men när det handlar om en privat tillställning som sker i socialt syfte har jag svårt att se det som annat än en fest.

Följ ämnen i artikeln