Patrick Ekwall polisanmäler Stoppa Pressarna

Ekwall: Är och förblir fullständigt oacceptabelt

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-06-04

Sportjournalisten Patrick Ekwall hängdes ut på kändissajten Stoppa Pressarna kort tid efter hustrun Hannas död i februari.

Nu har han polisanmält ansvarige utgivare Daniel Nyhlén.

”Det som Stoppa Pressarna utsatte mig och mina närmaste för är och förblir fullständigt oacceptabelt”, skriver Patrick Ekwall i en kommentar till Aftonbladet.

Det var i februari i år som sportjournalisten Patrick Ekwalls hustru Hanna Ekwall, 39, gick bort i sviterna av bröstcancer.

En kort tid efter publicerade kändissajten Stoppa Pressarna uppgifter om att den nyblivne änklingen skulle ha inlett en romans med ”Robinson”-profilen Julia Franzén – något som båda snabbt tillbakavisade.

”En nyhetsartikel som är fullständigt uppdiktad utan ens ett uns av sanning och i det läge jag, mina barn och min familj befinner sig så avskyvärd att jag mår riktigt illa”, skrev Patrick Ekwall i ett Facebookinlägg och fick stöd från flera kända personer.

Patrick Ekwall polisanmäler sajten Stoppa Pressarna.

Fick skriftlig ursäkt

Efter upprepade påtryckningar via mejl till ansvarige utgivaren Daniel Nyhlén plockades artikeln till slut bort från sajten och Patrick Ekwall fick en skriftlig ursäkt.

– Jag mejlade honom flera gånger. Till slut fick jag ett svar om att han hade tagit bort artiklarna. Jag krävde då att han skulle be om ursäkt offentligt, åtminstone på sin egen sajt. Jag fick en ursäkt i mejlet, men han skrev inte att han hade hittat på allting.

Men nu har Patrick Ekwall polisanmält Stoppa Pressarna för grovt förtal.

I polisanmälan, som Aftonbladet har tagit del av, framhävs att artikeln om den påstådda kärleksaffären anspelar på att Patrick Ekwall är ”ohederlig som gått vidare så fort efter sin frus död” och därmed utpekas som ”klandervärd i sitt levnadssätt”.

”Stoppa pressarnas uppgifter har utgjort ren sensations- och skandaljournalistik med syfte att öka hemsidans trafik. Gärningarna har föranletts av ekonomisk spekulation, med fullkomlig likgiltighet för en enskilds människas liv”, skriver Patrick Ekwalls juridiska ombud Mark Safaryan.

”Åsamkats svårt psykisk lidande”

Vidare konstaterar han att hans klient har ”åsamkats svårt psykisk lidande på grund av publiceringarna” och att flera personer har kontaktat Patrick Ekwall efter att ha läst artikeln och ”uttryckt sin missaktning mot att han inlett en relation så nära fruns död.”

I en kommentar till Aftonbladet skriver Patrick Ekwall att han efter dialog med sin advokat kommit fram till att en polisanmälan var den givna vägen att gå.

”Det får inte vara så att journalistiska publikationer ska komma undan den här typen av lögner och förtal för att lagstiftningen inte hängt med i tiden. Jag vill åtminstone väcka den frågan och det är ett av skälen till att jag nu har polisanmält Stoppa Pressarna”.

Aftonbladet har sökt Daniel Nyhlén.

Patrick Ekwalls juridiska ombud Mark Safaryan.