Syster Elsa erbjuder coronatest på Sergels torg: ”Fira jul säkrare”

Experten: Ingen som helst garanti för smittfrihet

Publicerad 2020-12-24

Privata vårdföretaget Syster Elsa har slagit upp tält i centrala Stockholm för coronatestning.

För 500 kronor kan allmänheten snabbtesta sig för ”en säkrare jul och nyår”.

Sedan i lördags och fram till nyår är det möjligt för stockholmare att göra ett snabbtest när de är ute på stan. Det är företaget Syster Elsa som slagit upp två tält, på Sergels torg och på Norrmalmstorg, där allmänheten kan göra ett snabbtest för pågående infektion av covid-19.

– Trycket har varit så stort på vår vanliga mottagning inför jul och nyår att vi inte hann med alla som ville testa sig, säger Elsa Wikström, vd på Syster Elsa.

Testet är ett så kallat antigenprov som ger utslag för de proteiner som produceras av coronaviruset. Enligt vårdgivaren har testet en träffsäkerhet på över 99 procent.

Än så länge är det mellan 300 och 400 som testat sig, varav drygt 25 personer testat positivt, enligt företaget.

Elsa Wikström, VD för ”Syster Elsa”

”En säkrare jul”

Flera regioner har rapporterat om en dramatisk ökning av efterfrågan på coronatester inför jul och nyår. Region Uppsala gick i förra veckan ut och varnade för att använda alla typer av coronatest som garant mot julsmitta.

”Om man låter testet avgöra med vem man ska fira jul utsätter man sig själv och andra för fara”, sa Fredrik Settergren, provtagningsansvarig för regionen, i ett pressuttalande.

Syster Elsa marknadsför drop-in-testerna med parollen ”en säkrare jul och nyår”. Fredrik Settergren är kritisk till konceptet.

– Ett negativt prov i dag säger ingenting om hur det ser ut i morgon eller övermorgon. Dessutom är känsligheten för dessa test någonstans mellan 60 och 80 procent så de utgör ingen som helst garanti för smittfrihet, säger Settergren.

Syster Elsa menar att det inte heller är så ett negativt provtest ska tolkas.

– Vi masstestar ju människor för att kunna skicka hem de som är smittsamma. Tanken är inte att man ska testa negativt och sedan gå och slicka på dörrhandtag, säger Elsa Wikström.

Björn Olsen, infektionsläkare vid Uppsala universitet, ser inga större problem med den ökade snabbtestningen inför julhelgen.

”Lovvärt initiativ”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, ser inga större problem med den ökade snabbtestningen inför julhelgen.

– Jag tycker det är ett lovvärt initiativ. Snabbtester är ett fantastiskt bra verktyg så jag ser inga hinder med att folk testar sig på det sättet, säger Björn Olsen.

Han betonar dock att man alltid bör fråga om belägg för testernas tillförlitlighet.

– Det här är en köparen och säljarens marknad. Man bör alltid fråga de som utför testerna hur de är utvärderade, vad som har skrivits och vem som publicerat någonting om dem, säger Björn Olsen.