Sten är bland de första svenskar som får covid-vaccin

Publicerad 2020-12-23

Sten Solander är en av de första svenskar i USA som fått vaccin mot coronaviruset.

Som läkare på ett amerikanskt universitetssjukhus tillhör han prioritetsgrupp 1A i USA.

– Sprutan kändes knappt, säger han.

Den 14 december satte USA igång med vaccineringen mot covid-19. I dag var det svenske Sten Solanders tur. Som läkare på ett amerikanskt universitetssjukhus tillhör han grupp 1A – den grupp som prioriteras först när vaccineringen är igång i USA.

I kväll svensk tid fick han sin första Pfizer-dos av två. Nästa spruta ges om 21 dagar.

– Det kändes som en vanlig influensaspruta, det gjorde inte speciellt ont, säger han.

Sten Solander jobbar bland annat med att vårda covidpatienter, och han säger att han vaccinerar sig för att bidra till minskad smittspridning.

– Den primära anledningen för mig att vaccineras är att skydda andra, för de i min omgivning och mina patienters skull.

Samma restriktioner som innan

Efter första dosen vaccin gäller samma restriktioner för Sten Solander, som innan han tog det.
– I nuläget vet vi inte om restriktionerna kommer ändras för oss efter andra dosen vaccin, men det är klart att man kommer vara mindre orolig för att sprida viruset nu. Däremot är det ju svårt för gemene man att veta vilka som är vaccinerade och inte, om man skulle vara ute bland folk, säger han.

Utöver sjukvårdspersonal har amerikanska politiker också börjat vaccineras. Senast i går fick USA:s tillträdande president Joe Biden sin dos av covid-vaccinet, och Sten Solander tror att politikerna prioriterats för att föregå med ett exempel.

– Jag tror, nu vet jag inte säkert hur många, men en hel del politiker har varit negativa till vaccinet. Nu fick de vaccin i går, och det är nog ett gott tecken att de politiker som varit mest negativa tidigare, nu har vaccinerat sig, säger han.

USA:s tillträdande president Joe Biden fick sin dos av covid-vaccinet.

Många är kritiska till vaccinet

Samtidigt splittrar vaccinet USA. En stor andel amerikaner, så många som 39 procent, har uppgett att de inte tänker ta sprutan mot covid-19, det visar en undersökning från opinionsinstitutet Pew.

Hittills har en del biverkningar av vaccinet rapporterats i USA, bland annat handlar det om allergiska reaktioner. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och smittskyddsmyndigheten CDC utreder därför flera rapporter om allergiska reaktioner av Pfizers och Biontechs covid-19-vaccin.

Sverige vaccinerar nästa vecka

I Sverige startar vaccinationerna mot covid-19 den 27 december. Den första leveransen består av strax under 10 000 doser, och veckan därefter väntas ytterligare 80 000 doser komma till Sverige. Planen är att alla personer över 18 år i Sverige ska ges möjlighet att vaccinera sig till sommaren 2021.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen