Regionerna tvingas ställa in operationer: Är mycket allvarligt

Uppdaterad 2020-12-30 | Publicerad 2020-12-14

Smittspridningen i landet är fortsatt mycket hög och alla regioner utökar nu sina intensivvårdsplatser för att kunna ta emot patienter från andra län.

Samtidigt tvingas planerade operationer att ställas in, på grund av att personalen måste prioritera covid-sjuka.

– Nu måste vi alla hjälpas åt, annars kommer vi inte att få stopp på detta, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Den nuvarande vårdsituationen i Region Stockholm beskrivs som ”oerhört ansträngd” och i fredags kom beskedet att personal från barnverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset omfördelas, för att förstärka bemanningen inom covidvården för vuxna.

Därmed kommer enbart barnoperationer som är akuta eller inte kan vänta att genomföras.

”Mycket ansträngt läge”

En rundringning till några av landets största regioner visar att läget är mycket ansträngt även där, och att flera av de planerade operationerna kommer att ställas in framöver.

I Region Västra Götaland har antalet patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus ökat markant under helgen.

I dagsläget vårdas 355 personer med covid-19, så höga siffror har regionen inte haft sedan i maj i år.

– Över 40 patienter har lagts in under helgen och totalt 33 personer ligger inlagda på intensivvårdsavdelning. Läget är just nu mycket allvarligt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland till Aftonbladet.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland

Mindre och mindre för varje vecka

På frågan om man liksom Region Stockholm har eller kommer att behöva ställa in operationer till förmån för covid-vård säger Ann Söderström att man redan har och kommer fortsatt att behöva göra det.

– Vi har tillsatt en särskild tillgänglighetsledning som ser över hur mycket oplanerad vård vi kan bedriva och var man kan frigöra personal till covidvården. Detta gör att den planerade vården blir mindre och mindre för varje vecka då vi tvingas att ställa in fler planerade operationer till förmån för det akuta läget, säger Ann Söderström och poängterar återigen att läget i regionen just nu är mycket allvarligt:

– Liksom Stockholmsregionen hade vi förhoppningar om att kurvan skulle plana ut men det har tagit fart igen och det är därför otroligt viktigt att människor fortsätter att följa rekommendationerna. Nu måste vi alla hjälpas åt, annars kommer vi inte att få stopp på detta.

”Allt annat får vänta”

På frågan hur man prioriterar vilka operationer som ska ställas in, säger Ann Söderström att det framförallt handlar om operationer som kan tänkas komma kräva intensivvård.

– Men det drabbar också de som står på olika väntelistor, kanske för en knä- eller höftprotes eller olika ortopediska ingrepp som inte är akuta, men som naturligtvis innebär ett lidande då det inte är kul att behöva vänta ännu längre.

Vad väntar du dig framöver om situationen inte förändras?

– Då måste vi fortsätta att ställa in så att vi klarar av det mest akuta. Det blir att allt annat får vänta helt enkelt.

Rädsla för kommande julhelger

Nyligen kom beskedet att ett stort utbrott av covid-19 drabbat personalen på infektionskliniken i Malmö, och att flera medarbetare hade arbetat sjuka utan symtom.

Även i Region Västra Götaland har smittan slagit hårt mot personalen.

– Det har förekommit utbrott på alla våra sjukhus och på mer eller mindre samtliga enheter, både bland personal och patienter. Just nu har vi en hög sjukfrånvaro, vilket gör att personalen tvingas ta extrapass och jobba övertid. Personal som redan arbetar hårt och är trötta, säger Ann Söderström

Vilka är era största rädslor framöver?

– Det är dels de kommande helgerna, att klara bemanningen och personalsituationen, med också att ta igen den uteblivna vården när allt lugnat ner sig lite.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, Region Skåne.

Vädjat till privata vårdgivare

Även i Region Skåne beskrivs läget som mycket ansträngt och sedan den här veckan tar akutsjukhusen i regionen enbart om hand om högprioriterade patienter, förklarar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

– Och de sjukhus som enbart bedriver planerad verksamhet på operation har till viss del ställt om till dagkirurgisk verksamhet.

Enligt henne pågår aktiviteter kontinuerligt för att säkerställa bemanningen framöver.

– Vi har även vädjat till privata vårdgivare om de har medarbetare som kan arbeta på akutsjukhusen.

Läget kan snabbt förändras

I Region Uppsala har både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping likt Region Stockholm dragit ner på planerade operationer – även för barn.

– Från och med nu går barnoperation ner till 50 procent, vilket betyder akut verksamhet och de som inte kan vänta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Han uppger att personalen har omplacerats kontinuerligt under hela året och att det finns en planering som ska täcka de kommande storhelgerna.

– Men läget kan snabbt förändras beroende på vårdbehoven och smittläget i personalen. Den planering som finns bygger på stora uppoffringar från personalen.

– Det finns en stor spridning av covid-19 i vårt län. Vårdens medarbetare rör sig ute i samhället, umgås med familj och vänner, och riskerar därmed att bli smittade. Vi har ännu inte haft något utbrott av den storlek som i Malmö, men vi har definitivt problem med smittspridning i ett flertal vårdverksamheter.

”Är skört”

På frågan vilken som är den största rädslan framöver svarar Mikael Köhler att vårdpersonalen inte ska orka längre.

– Det här har pågått konstant sedan i våras och personalen har slitit hårt hela tiden. De har inte kunnat ta ut all semester som de skulle vilja och många har inte fått nödvändig återhämtning. Tack vare deras lojalitet klarar vi fortfarande att genomföra helt nödvändig vård. Men det är skört. Om vi skulle få stora utbrott av smitta bland personalen samtidigt som antalet inneliggande covid-patienter ökar skulle vi tvingas till svåra prioriteringar.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa, Region Västerbotten.

Sjuka eller i karantän

Också i Region Västerbotten har man under några veckors tid minskat antalet planerade och icke-akuta operationer.

– Men vi har inte ställt in några barnoperationer – än i fall fall, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Hon tillägger att redan i våras blev personal omplacerad, men det har än så länge inte varit aktuellt under hösten.

Dock uppger hon att personalläget är ansträngt eftersom en del av personalen är sjuka eller befinner sig i karantän.

– Och vi är nu i full färd med att planera hur vi ska klara helgerna.

På frågan vad man är mest rädd för svarar Winsa följande:

– Att antalet patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård ökar på ett sånt vis att vi har svårt att klara av att hantera det. Där är vi dock inte än.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS