Tamfåglar döda i ladugårdsbrand

Publicerad 2020-12-21

En ladugård brinner för fullt i Sölvesborg.

Räddningstjänsten är på plats och försöker hindra spridning till närliggande delar.

Ett fyrtiotal undulater, papegojor och andra tamfåglar har brunnit inne.

Flera fåglar brann inne när en lada tog eld.

Branden utbröt strax före 18 på måndagskvällen och räddningstjänsten ryckte ut med tre stationer. När de kom till platsen var en del av ladan helt övertänd. Ladugården är sammanbyggd med en annan del och inriktningen blev därför att skydda den delen.

– Det har vi delvis lyckats med. Men det har även skett viss rökspridning till den andra delen och vi har haft problem med glödbränder, säger Ann-Sophie Jakobsson, räddningschef i beredskap för västra Blekinge.

Räddningstjänsten fick först uppgift om att den övertända ladan enbart förvarade hö, men det har senare framkommit att ladan även varit en förvaringslokal för olika fordon.

I den andra delen av ladan huserade ett fyrtiotal tamfåglar, däribland undulater och papegojor, som alla brunnit inne. I ladan ska även ha funnits en gris, som däremot klarade sig med livet i behåll. Inga människor eller andra boskap har skadat sig.

Strax efter 22 fanns fortfarande en viss spridningsrisk till intilliggande byggnader.

– De jobbar fortfarande på att försvara den andra delen och lyckas man inte med det kommer man inrikta sig på nästa del, säger Jakobsson.

Man vet ännu inte vad som orsakat branden.

Följ ämnen i artikeln