Emma Spak om vaccinsmitarna: ”Beklagligt”

Publicerad 2021-05-09

På flera håll runt om i Sverige bokar unga och friska människor in sig för vaccinering trots att det inte är deras tur.

Konsekvensen blir att gamla och sjuka får vänta längre på sitt vaccin enligt Emma Spak på SKR.

– Det är beklagligt om folk går före, säger hon.

Vaccineringens fjärde fas har de senaste dagarna öppnat på många håll i landet. Med det får nu friska människor som är mellan 60 och 55 år gamla och yngre personer i riskgrupp sin första dos vaccin mot covid-19.

Men på flera håll i landet bokar unga och frisk människor in sig för vaccineringen och går före i kön.

– Det här är inte ett utbrett problem som våra vaccinsamordnare i regionerna har slagit larm om. Men det förekommer på sina håll i landet, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Emma Spak: ”Beklagligt”

Enligt henne använder sig många regioner av ett förtroendebaserat system där de som bokar in en vaccineringstid själva får ange om de har några diagnoser som gör att de borde få vaccineras tidigt.

– Det är beklagligt om folk missbrukar systemet. Då kan regionerna behöva skärpa sina system och det kommer ta tid och resurser från vaccineringsarbetet, säger hon.

Men det är inte bara att regionerna eventuellt behöver lägga resurser på att bygga mer stränga system som blir konsekvensen av att folk går före i vaccinationskön.

– I slutändan är det ju gamla och sjuka människor som får vänta längre på att få sitt vaccin. Det är ju människorna som löper störst risk för att bli svårt sjuka om de får covid-19, säger Emma Spak.

”Snälla avboka!”

En av regionerna som har ett bokningssystem som är baserat på tillit men som har missbrukats är Region Kronoberg, enligt SVT Småland.

– Vi litar på att man följer den rekommendation som är, de som har gjort fel: snälla avboka!, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal, till kanalen.

Hon säger till SVT att de som har bokat en vaccintid trots att de inte tillhör i rätt grupp kan nekas att få sitt vaccin.

Vanligt med stickprover

Enligt Emma Spak är det ganska vanligt att regionerna genomför stickprover och att de som försöker fuska då inte får sitt vaccin.

Men än så länge är inte vaccinsmitarna ett så pass stort problem att SKR behöver vidta några åtgärder enligt Emma Spak.

– Vi måste hjälpas åt och vaccineras oss i den ordningen som är angiven. Alla kommer att få ett vaccin. Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt och att man inte bokar in sig innan det är ens tur, säger hon.

Vaccinkö vid Sabbatsbergs sjukhus.