Parisbor om ny nedstängning: "En spökstad"

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Thibault Camus/AP/TT
För andra gången i år stängs stora delar av Paris ner till följd av pandemin.

Igenbommade skyltfönster och gator som gapar tomma. För andra gången i år råder en landsomfattande nedstängning i Frankrike – och inget är sig likt.

– Det har blivit en spökstad, säger Parisbon Patsy Enelow Cohen till TT.

På Paris kaféer torkades borden av under torsdagen för sista gången på länge.

Vid midnatt mot fredagen stängde Frankrike ned igen. En förödande andra våg av covid-19 har drabbat landet, de dagliga dödssiffrorna är uppe i samma nivåer som i april och tiotusentals nya fall av smittan rapporteras varje dygn.

Den andra nationella nedstängningen innebär bland annat att kaféer och restauranger hålls stängda för gäster. En av dem som påverkas är regissören Sofia Norlin.

– Att sitta på en uteservering, ta en kaffe och kolla på förbipasserande – det är Paris. Så det är klart att det känns tråkigt. Men det kommer tillbaka, säger hon.

Oro för kulturens framtid

Nästan 30 år har gått sedan Sofia Norlin bytte norrländska Njurunda mot Paris.

Fram till den 1 december kommer hon, hennes sambo och deras tre barn att leva i ett till stora delar stängt land. Men vissa lättnader finns till skillnad från hur det var under åtta veckor i våras.

– Det är lite friare nu. Mina barn som går på gymnasiet, högstadiet och mellanstadiet kommer att kunna fortsätta gå i skolan som vanligt, det känns skönt, säger Norlin.

– Jag känner mig inte stressad av själva nedstängningen, snarare av pandemin i sig.

I likhet med miljontals andra franska invånare kommer hon att jobba hemifrån från och med nu. Hemarbetet är inget som bekymrar henne men hon oroas över hur nedstängningen kommer att påverka hennes bransch.

– Teater, musik och film är kanske inte nödvändigt just nu men på lång sikt är det ju det, nödvändig för själen. Jag oroar mig för hur det kommer att se ut efter allt det här.

Bunkrar upp med böcker

Inte långt därifrån i området Passy, nära Trocadero-torget, bor den amerikanska arkitekten Patsy Enelow Cohen sedan 20 år tillbaka. Även hon räds nedstängningens långsiktiga konsekvenser.

– Man ser redan effekterna på ekonomin. Folk skämtar och säger att om inte covid dödar oss så gör den ekonomiska krisen det, säger hon.

– Det har blivit en spökstad, det enda man kan se är folk som köar utanför mataffärerna.

Ända sedan viruset slog till har Patsy Enelow Cohens tillvaro i den franska huvudstaden kullkastats. Hennes projekt för Disneyland lades på is och hennes 75-årige man tvingades isolera sig i hemmet av hälsoskäl.

Trots det känner hon sig inte överdrivet orolig över höstens nedstängning.

– Jag har köpt massa bra böcker, årstiden passar bra för läsning.

– Jag känner mig inte stressad på samma sätt som i våras, då var allt så nytt och skrämmande. Vi duschade allt i lägenheten i bakteriedödande medel som om det magiskt skulle lösa saker.

"Skämt slutade vara roliga"

Patsy Enelow Cohen vittnar om att mycket har ändrats sedan i våras.

– Jag tror inte att vi kommer att se folk som går ut och applåderar för vårdpersonal på balkongerna nu, folk orkar nog knappt kravla fram till fönstret, säger hon.

– Det var som att luften gick ur oss någon gång i våras. I början skulle alla använda tiden till meningsfulla saker men sedan slutade folk att lägga upp bakbilder på Instagram och alla covidskämt slutade vara roliga.

Men än lever hoppet i Paris.

– Vi gör vad vi kan, tillsammans klarar vi det. Även den här nedstängningen kommer att vara över en dag.

Och trots att kaféernas bord kommer att gapa tomma en tid framöver fortsätter verksamheten på annat sätt. Många verksamheter kommer att tillåtas sälja mat och dryck för avhämtning, vilket Patsy Enelow Cohen uppskattar.

– Nära vår lägenhet finns ett veganskt kafé som jag ofta går till. Det ägs av ett ungt par som är väldigt rara. Det kommer att bli en hel del köp där för min del, säger hon.

Publicerad: