USA röstar om president – och magiska svampar

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-10-30

Aborträttigheter, gigarbete – och psykedeliska svampar. Allt handlar inte om Donald Trump och Joe Biden när USA går till val.

Flera delstater passar på att hålla folkomröstningar om en rad olika ämnen.

Den 3 november väljer USA om de vill att president Donald Trump ska fortsätta i fyra år till eller om utmanaren Joe Biden ska flytta in i Vita huset. Dessutom ska 35 senatorer, samtliga ledamöter till representanthuset och elva guvernörer röstas fram.

Men ett 30-tal delstater passar också på att anordna folkomröstningar och miljontals väljare har därmed möjlighet att tycka till i över 120 lokala frågor, enligt National Conference of State Legislatures. Här är några av dem.

Aborträttigheter

Rätten till abort är en omtvistad fråga i USA. Nu tar den sig som så många gånger tidigare från domstolar och stadshus till valsedlarna i flera delstater.

Colorado har i nuläget ingen övre gräns för abort. Men Proposition 115 vill förbjuda det efter den 22:a graviditetsveckan, om inte mammans liv är i fara. Inga undantag skulle dock göras för våldtäkt eller incest.

I Louisiana får väljarna ta ställning till en ändring som skulle klargöra att delstatens konstitution inte skyddar rätten till eller finansiering av abort. Om det godkänns skulle det vara ett steg på vägen att förbjuda abort i delstaten om USA:s högsta domstol river upp det beslut som kallas "Roe mot Wade" och som slår fast kvinnors rätt till abort.

Gigarbetares villkor

Ett av de mest uppmärksammade lokala förslagen är Proposition 22 i Kalifornien. Det klassas som ett medborgarinitiativ men stöds av gigföretag som taxitjänsterna Uber och Lyft som med en miljardbudget har lyckats driva igenom en folkomröstning.

Ett ja skulle undanta gigarbetare från en delstatslag som juridiskt ger dem status som anställda med rättigheter som exempelvis arbetslöshetsförsäkring. Förslaget ger dem dock rätt till vissa anställningsförmåner även om de då skulle vara oberoende egenföretagare. Förespråkare menar att gigarbetarna själva inte vill vara anställda medan kritiker menar att långt från alla delar den åsikten och att förslaget tar bort ett viktigt grundläggande skydd och ökar osäkerheten.

Psykedeliska svampar under lupp

Ska det vara lagligt för personer över 21 år att använda psilocybinsvampar – i folkmun kända som magiska svampar – för medicinskt bruk? Den frågan ska väljarna i Oregon ta ställning till i förslaget Measure 109. Bland förespråkarna finns krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress, kroniskt sjuka patienter och människor som lider av ångest och som säger sig få mycket hjälp av preparatet. Kritiker menar i sin tur att det behövs mer forskning om eventuella fördelar.

Det 71-sidiga förslaget innehåller en tvåårig plan för att ytterligare utreda frågan och sätta upp en regelstruktur innan förslaget i så fall skulle kunna bli verklighet.

I Washington DC ska väljarna ta ställning till Initiativ 81, som vill sänka straffet för innehav av enteogena växter och svampar, inklusive psilocybin och meskalin.

Legalisering av marijuana

Det har varit ett vanligt förekommande ämne i de lokala folkomröstningarna och i år ska fem delstater överväga förslag om att att legalisera marijuana för vuxna.

I Arizona, Montana och New Jersey handlar det om huruvida man ska godkänna det i rekreationssyfte medan South Dakota kommer att rösta om att legalisera marijuana både för medicinskt och fritidsbruk. Mississippis förslag handlar om medicinskt bruk.

Betald föräldraledighet

I Colorado ska väljarna ta ställning till ett förslag om ett statligt skattefinansierat program som skulle innebära betald föräldra- och sjukledighet. Det skulle innebära att arbetare har rätt till upp till tolv veckor betald ledighet för att vara hemma med ett nyfött barn, återhämta sig från sjukdom eller ta hand om en familjemedlem som är allvarligt sjuk.

Förespråkare menar att coronavirusets spridning tydligt visar på behovet av ett sådant förslag medan kritiker säger att det är för dyrt i en tid då ekonomin har tagit skada av pandemin.

Rhode Island vill byta namn

Delstaten som i folkmun kallas Rhode Island heter egentligen “State of Rhode Island and Providence Plantations”. Men nu finns ett förslag att stryka "Providence Plantations" (Providenceplantagen) ur namnet eftersom det associeras med slaveri.

Plantage i USA ägdes ofta av vita rika personer som inte sällan utnyttjade svarta som slavar för att göra grovarbetet på fälten. "Smärtan som den här associationen orsakar vissa av våra invånare borde bekymra alla i Rhode Island och vi måste göra allt i vår makt för att se till att alla i samhället kan känna stolthet över vår delstat" har guvernören Gina Raimondo skrivit.