Stockholm dröjer med skärpta råd: ”Vi diskuterar”

Uppdaterad 2020-10-29 | Publicerad 2020-10-28

Uppsala och Skåne var först ut med skärpta allmänna råd.

Smittan har nästan dubblerats i huvudstaden – men restriktionerna dröjer.

– Det kan vara så att det behövs ytterligare verktyg för att tala om att pandemin inte är över, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i Stockholm.

Region Uppsala var först ut med att införa skärpta allmänna råd. Skåne gjorde det i tisdags.

I Stockholm har smittspridningen nästan dubblerats. Den senaste veckan registrerades 2 966 fall av covid-19, vilket motsvarar cirka 424 fall om dagen.

Det pågår diskussioner om att införa skärpta allmänna råd även i huvudstaden.

– Jag gissar att alla förstår att vi också har en dialog med Folkhälsomyndigheten, det är ingen hemlighet på något sätt. Men om, när och vad det skulle kunna bli är inget jag kan prata om nu, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm, på onsdagseftermiddagen.

Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i Stockholm, vill inte uttala sig om eventuella restriktioner i Stockholm.

Finns inga kriterier

Det är Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson som fattar besluten om lokala allmänna råd, i samråd med den aktuella regionens smittskyddsavdelning.

Det finns inga fastställda kriterier på vad som krävs för att skärpningar ska införas.

– Det här är ju en ny sjukdom, en ny pandemi. Vi tittar på bland annat smittökningstakten, påverkan på sjukvården och iva-vården. Sedan finns flera olika allmänna råd man kan välja, varken Skåne eller Uppsala har infört samtliga allmänna råd. Om det skulle bli aktuellt I Stockholm så kommer vi anpassa dem till det vi tycker passar i vår region, säger Maria Rotzén Östlund.

Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomydigheten, tar beslut om lokala råd.

I Skåne sträcker sig restriktionerna längre än i Uppsala. Skåningar ska bland annat avstå att besöka köpcentrum, bibliotek, badhus och gym, samt idrottsträningar och matcher för vuxna och barn som är äldre än 15 år.

Överläkare har vädjat om skärpningar

De som arbetar i vården i Stockholm och på andra håll i Sverige befarar nu en situation där trycket liknar det som rådde i våras.

Johan Styrud, ordförande för läkarföreningen i Stockholm, har ifrågasatt att regeringen lättat på restriktioner för riskgrupper och vid evenemang när utvecklingen ser ut som den gör. ”Smittspridningen förskräcker”, säger överläkaren.

– Självklart håller jag med Johan Styrud om att vi behöver stoppa det här så att det inte blir den här belastningen på sjukvården igen, säger Maria Rotzén Östlund.

Smittspridningen har ökat snabbt i Stockholm.

Kommer det att presenteras lokala allmänna råd för Stockholm under torsdagens pressträff?

– Nu har jag varit ”tråkig” i intervjuer och jag säger bara att vi har en dialog med Folkhälsomyndigheten. Om och när vi eventuellt har ett beslut är det ingenting vi kommer gå och hålla på, för i så fall vill vi verkligen gå ut med det och berätta att nu är det detta som gäller. Men vi ska ha vår dialog klart innan vi säger någonting, säger Maria Rotzén Östlund.

”Tråkigt och gräsligt”

Skärpta råd eller ej – den ökade smittspridningen är en ”rejäl, kraftig och allvarlig” varningsklocka, säger Region Stockholms tillförordnade smittskyddsläkare.

– Hur tråkigt och gräsligt det än är så kommer vi få leva med det här viruset en lång tid, fram till dess att vi har ett vaccin. Så fortsätt att hålla distansen, distansarbeta de som kan, umgås inte med andra än de man brukar umgås med – och att man håller sig hemma när man är sjuk, säger Maria Rotzén Östlund.

PODD Är den andra vågen här?

Aftonbladet Daily pratar med forskaren Emma Frans om vi befinner oss i en andra våg i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Smittspridningen har ökat snabbt i Stockholm.