Varför är Turkiet värst drabbat av terror?

En skadad kvinna förs till sjukhus.

Senaste året har Turkiet varit ett av Europas mest terrordrabbade länder.

Frågan är varför.

Jihadistisk terror är huvudmisstänkt men det kan också finnas andra förklaringar.

I de flesta länder brukar det vara tämligen enkelt att peka ut de skyldiga bakom terrorhandlingar. Antingen tar de själva på sig dåden eller så är bevisningen väldigt tydlig, som vid de tre stora terrordåden i Paris förra året.

I Turkiet finns det både inrikes- och utrikespolitiska faktorer som kan ligga bakom attentaten.

De tre största dåden förra året inträffade alla samtidigt som Turkiet skulle gå till val. Att det var enbart en slump är svårt att tro.

Två dagar före det första valet i juni bombades ett av det kurdvänliga partiet HDP:s möten i Diyarbarkir i den kurdiska delarna av Turkiet. Den turkiska regimen hävdade att den terrorstämplade gruppen PKK, som vill ha en självständig kurdisk stat, låg bakom. Vilket framstår som en smula underligt eftersom president Erdogan brukar anklaga HDP för att i hemlighet stötta PKK.
När resultatet av valet blev att det styrande AKP-partiet blev av med sin egen majoritet så avbröt Erdogan fredprocessen med PKK och startade en militär offensiv mot gruppen. Allmänt ansågs ett skäl vara att han inför ett nyval ville skapa en stämning av kaos och fruktan i landet som skulle gynna den sittande makten.

I mitten av juli inträffade ett annat dåd i Suruc riktat mot kurdiska politiker. 33 människor dödades. Den här gången pekades Islamska staten ut.

Den 10 oktober var jag själv på plats i Ankara ett antal timmar efter det värsta terrordådet i Turkiets moderna historia då över hundra människor dödades. Måltavlan var HDP och diverse vänstergruppen som höll en politisk protestmarsch. Regimen stämplade omedelbart PKK och IS som troliga förövare.

Men på ett möte dagen efter för att hedra offren pekade HDP-ledaren ut den turkiska regimen som skyldig till dåden. Partiet ställde in resten av valrörelsen och resultatet av valet blev att AKP åter fick egen majoritet.
Regimen har pekat ut en namngiven IS-självmordsbombare som skyldig. Brodern till den skyldige som de turkiska myndigheterna hävdar genomförde Suruc-attacken.

Tyvärr är det svårt att till hundra procent lita på de turkiska myndigheternas uppgifter. De pekar rutinmässigt ut PKK och IS som skyldiga till nästan alla dåd trots att de två grupperna är bittra fiender.

Samtidigt pågår det en maktkamp inom Turkiet där Erdogan och hans AKP driver landet i mer islamistisk riktning medan det som kallas den djupa staten, militären och de nationalistiska krafterna, vill motverka detta. Därför går det inte att helt avfärda HDP:s anklagelser om att regimen indirekt samarbetar med nationalistiska grupper för att kväsa kurdernas kamp. Två fiender som gaddar ihop sig mot en tredje.

Men det finns också ett internationellt perspektiv. Turkiet ingår som en mycket viktig spelare i den USA-ledda koalitionen mot IS. Som sådan är Turkiet definitivt en måltavla för IS. Samtidigt är det ingen hemlighet att Turkiet har ägnat betydligt större kraft åt att bekämpa PKK än IS. Tvärtom har Turkiet nytta av IS på två sätt. Dels bekämpar de kurderna som också är Turkiets fiender. Dels vill de fälla Syriens diktator Assad vilket även Ankara vill.
Var attacken i Istanbul passar in är svårt att säga. Det kan vara IS eller någon annan jihadistgrupp. Målet verkar ha varit utländska turister vilket tyder på att de skyldiga vill skada landets ekonomi genom att slå mot den så viktiga turismen. Förr genom åren riktade PKK många attacker mot charterresmålen i södra Turkiet.

I dag är bilden av terrorn i Turkiet mer diffus.

Vilket inte hindrar att president Tayyip Erdogan nu låter som ett eko av USA:s förre president George W Bush efter dåden den 11 september 2001.

– Välj sida. Antingen är ni med oss eller så står ni på terroristernas sida.

Det enda man kan vara riktigt säker på är att detta inte var det sista terrordådet i Turkiet under 2016.

Följ ämnen i artikeln