Ny kritik mot DÖ: Tvingar fram omröstning mot M-ledningens vilja

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Finn Bengtsson, Moderaterna.

Konflikten inom Moderaterna om decemberöverenskommelsen tar ny fart.

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) säger nu att han kommer se till att det blir en omröstning i kammaren om Alliansens vårändringsbudget.

– Jag tycker det är förvånande att säga att man inte ska rösta på sitt eget förslag, säger han.

Strax innan årsskiftet slöts den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna. Den innebär att regeringen, från och med vårbudgeten, nu kommer att få igenom sin ekonomiska politik. Om det finns en risk för att regeringens förslag ska falla i kammaren, som skedde i höstas, ska övriga partier som står bakom överenskommelsen agera så att den ändå går igenom.

Uppgörelsen väckte omgående hård kritik, framför allt inom Moderaterna, och den senaste tiden har den tilltagit. Enligt kritikerna har Alliansen lagt sig platt och kommer nu att sitta och se på när vänsterpolitik drivs igenom, då regeringen nu gör upp med Vänsterpartiet om budgeten. Flera M-distrikt har redan röstat igenom motioner till partistämman i höst om att överenskommelsen ska rivas upp.

De borgerliga partierna lägger fram enskilda budgetförslag i vår, men skriver däremot ett gemensamt svar på regeringens vårändringsbudget. När den ska upp i riksdagen blir första gången uppgörelsen testas ordentligt i praktiken.

Kommer tvinga fram omröstning

Det mesta tyder på att Alliansen inte kommer att reservera sig för sin gemensamma vårändringsbudget i finansutskottet utan i stället skriva ett särskilt yttrande. Det innebär att de borgerliga ledamöter som vill bryta mot partlinjen inte kan rösta på Alliansens gemensamma motion den vägen.

Men nu planerar ledamoten Finn Bengtsson (M) från Östergötland, som varit starkt kritiskt mot överenskommelsen, att mot partiledningens vilja tvinga fram en omröstning när budgeten ska behandlas i juni, rapporterar Ekot. Om det blir så att Alliansen väljer att skriva ett särskilt yttrande kommer han att gå upp i talarstolen och yrka på det borgerliga budgetförslaget. Det innebär att det blir omröstning och de alliansledamöter som vill får möjlighet att rösta på sitt egna förslag.

– Det går inte att rösta på ett särkilt yttrande i kammaren. Då kommer jag gå upp i talarstolen och yrka bifall på vårt eget budgetförslag. Sedan kommer jag så klart rösta för det förslaget och hoppas att många fler i Alliansen gör det, säger Finn Bengtsson.

"Jag är vald av väljarna"

Han menar att det är ett enkelt beslut han fattar.

– Jag är vald av väljarna i Östergötland. De har hamnat i konflikt med partiledningen i den här frågan. Jag väljer att stå på väljarnas sida. Hur andra ledamöter bedömer sitt mandat och sitt förtroendeuppdrag är upp till dem. Jag tycker det är förvånande att säga att man inte ska rösta på sitt eget förslag.

Till Ekot säger även riksdagsledamoten Anders Hansson från Skåne att han tänker rösta för Alliansens budgetförslag - om han får tillfälle.

– Jag tycker mig inte vara bunden av DÖ, så jag röstar på Moderaternas och Alliansens förslag, säger han till Ekot.

M-ledaren Anna Kinberg Batra sa nyligen så här om den interna kritiken i SVT:s Partiledaren:

– Överenskommelsen förtydligar att det nu finns två tydliga regeringsalternativ som ställs mot varandra. Alternativen till överenskommelsen är att bli ett stödparti till Stefan Löfven eller att alliansen bildar regering med Sverigedemokraterna. Det är två betydligt sämre alternativ. Sverige behöver en ny regering, bestående av allianspartierna, och det senast 2018.

Publicerad: