Här återförenas hunden Arthur och Mikael

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2015-03-20

I dag släpptes världskändisen Arthur äntligen ut från karantänen.

Det var en lycklig Arthur som mötte det stora pressuppbådet på djursjukhuset i Bagarmossen.

– Det känns helt fantastiskt, vi är så lyckliga, säger Mikael Lindnord, 38.

Arthur har suttit i karantän i Vallentuna ända sedan han kom till Sverige för fyra månader sedan.

I dag återförenades han äntligen med hussen Mikael Lindnord, multisportare, och hans familj, dottern Phillippa, 2, och hustrun Helena, 36.

Hur var det att mötas igen?

– Det var helt underbart att träffas i morse. Vi hade båda mycket spring i benen så det första vi gjorde var att springa av oss lite i skogen som han har kollat på från karantänen, säger Mikael Lindnord.

Ett massivt medieuppbåd väntade på Arthur och hussen Mikael när de anlände till Anicuras djursjukhus strax efter 07.00 i morse.

– Han har ätit upp sig och blivit lite finare i pälsen nu, när vi först träffade honom såg han ut som en svintotuss, säger Mikael Lindnord.

7-årige gatuhunden Arthur blev världskändis när han hängde med multisportlaget Peak Performance på en episk resa genom Ecuadors djungel. Lagkaptenen Mikael Lindnord blev så förtjust i hunden att han tog med Arthur hem till Sverige. Sedan dess har hunden suttit i karantän.

Lyckad operation – groggy hund

Som Aftonbladet rapporterade i går har Mikael Lindnord och hans familj varit och hälsat på Arthur i Vallentuna vid ett flertal tillfällen. Men nu är det dags för Arthur att få åka till sitt nya hem i Örnsköldsvik. Eller snart i alla fall.

Först måste Arthur återhämta sig efter sitt tandläkarbesök. Strax efter klockan 14 i dag mötte en groggy Arthur pressen för andra gången under dagen. Alla människor i kombination med sömnmedicinen från operationen ledde till att Arthur råkade göra en liten olycka i pressrummet.

Men i övrigt var allt bra med hjältehunden efter operationen. Veterinären Boel Sandros berättade för ett samlat pressuppbåd att operationen hade gått bra. Arthur fick fixat alla sina tänder och är nu redo för sitt nya liv i Sverige.

En hund med speciellt psyke

Vid 17.00 på fredagseftermiddagen var Arthur och Mikael Lindnord redo för en privat intervju i hotellrummet familjen bor i under helgen. Arthur var fortfarande lite trött efter operationen men vid gott humör och la sig tryggt vid Mikaels fötter.

– Han har ett speciellt psyke. Han är ju väldigt trygg i sig själv. Han har nyss kommit ur karantän och han är så här lugn. Det är en hund med järnpsyke och han är väldigt enkel att tycka om, säger Mikael Lindnord.

Historien om Arthur har trollbundit hela världen. På pressträffen i eftermiddags fanns förutom reportrar från hela Sverige även ett reporterteam från brittiska Daily Mail. Och så väl amerikansk radio som tysk press har intervjuat Mikael under dagen.

Andrea Crossan arbetar för BBC på det amerikanska radioprogrammet The World. Hon har följt historien om Arthur ända sedan starten och älskar den. Precis som The Worlds lyssnare.

– Reportaget vi gjorde om Arthur i höstas blev vårt mest klickade någonsin, säger hon över telefon till Aftonbladet.

I går kväll intervjuade hon Mikael Lindnord igen och väntar sig att historien om Arthurs frisläppande kommer bli minst lika populär som den första.

– Det är en helt fantastisk historia helt enkelt, den berör och lyser upp i en annars mörk värld, säger hon.

”Människan är svältfödd på glada nyheter”

Mikael Lindnord är inne på samma teori om varför historien om gatuhunden blivit så populär.

– Mycket av medias fokus läggs alltid på elände. I dag var det skjutningarna i Göteborg och sen så har vi IS i Mellanöstern. Men när det kommer en solskenshistoria som den här så fastnar folk. Jag tror att människor är lite svältfödda glada nyheter, säger han.

Den intervjuförfrågan som familjen Lindnord blev mest förvånad över var den från ett japanskt tv-team.

– Det kommer två japaner till oss i Örnsköldsvik på tisdag. De har bokat upp sex timmar med oss, och de kräver exklusivitet i Japan, säger Mikael.

Vid förra rundan, när historien om Arthur och sportlaget först kom ut blev mediecirkusen nästan övermäktig för Mikael Lindnord.

– Jag vill inte använda ordet utbränd, men det var väldigt lite sömn då. Folk ringde från precis hela världen för intervjuer, och alla hade olika tidszoner så det gick i ett, säger Mikael.

Mediecirkusen tog ytterligare ett varv när det avslöjades att Arthur eventuellt hade en annan ägare, en man i Ecuador. Mannen sa att han saknade sin älskade hund

– Det framstod som att vi bara var några slags cowboys som åkte och hämtade hunden. Så var det ju inte alls. Hade vi inte gjort det hade Arthur dött. Jag har sagt det tidigare, om det fanns en annan ägare så borde den inte få vara hundägare, säger Mikael.

Nu väntar nästa steg i Arthurs liv. I ett tryggt hem i Örnsköldsvik. Men kanske drar mediecirkusen i gång igen när historien om Arthurs liv blir till film. Det finns redan långt gångna planer på det.

– Hollywood är tydliga med att de vill göra en storfilm av historien. Men Arthur ska inte spela sig själv. Nu ska han bli en riktig del av vår familj, säger Mikael Lindnord.

I en tidigare version av texten stod det i ett av de sista styckena att Arthurs trygga hem väntade i Östersund. Så är det självklart inte, det trygga hemmet väntar i Örnsköldsvik.

Följ ämnen i artikeln