”Postnord går back på Kinapaketen”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Arlanda dränks just nu i hundratusentals paket från Kina.

Ett föråldrat system som klassar Kina som u-land tvingar dessutom Postnord att subventionera frakten.

– I dagsläget går Postnord back på den här typen av paket, säger Stefan Kvarfordt på Svensk handel.

Hundratals säckar med paket låg i måndags utanför Postnords terminal på Arlanda.
Foto: FOTO: SKÄRMDUMP/EKONOMISTUDION
Hundratals säckar med paket låg i måndags utanför Postnords terminal på Arlanda.

De senaste dagarna har Postnord låtit tusentals paket ligga utomhus på Arlanda. Alla är, enligt Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman, frakt från Kina.

– Vi får i dag 160 000 försändelser per dag, säger han.
Mängden paket från Kina har slagit alla prognoser. Om ett par veckor är siffran uppe i 200 000, uppger Backteman.

”Ser ingen avmattning”

– Ökningen går fort. Vi ser ingen avmattning av ökningen inom överskådlig tid.

Kinapaketen gör att Postnords kostnader ökar. Företaget har byggt ut kapaciteten på Arlanda och i höst nyanställt 40 personer. Samtliga har behövt genomgå säkerhetsklassning för att få jobba på flygplatsen.

Orsaken till paketfloden är att fler och fler beställer extremt billiga teknikprylar, kläder och leksaker på nätet som skickas från fabrikerna i Kina. Prylarna kostar oftast inte mer än ett par tior på sajter som Wish och Alibaba.

Dessutom är det väldigt billigt att skicka paket från Kina till Sverige. Det beror på en gammal regel, från en tid när Kina klassades som u-land. Enligt internationella regler ska avsändaren, det kinesiska postverket, betala en avgift hos mottagarlandet. Men i Kinas fall är avgifterna mycket lägre, på grund av den gamla u-landsklassningen.

Det kan till och med vara billigare att skicka försändelser från Kina till Sverige än vad det är att skicka inrikes paket i Sverige.

En ren förlustaffär

Subventioneringen, tillsammans med en del andra kostnader, gör Kinapaketen till en ren förlustaffär för Postnord.

– I många fall är det så, ja, säger pressansvarige Maria Ibsén.

Svensk handel vill ha ett stopp för subventionen, de menar att svenska handlare får ta kostnaden för Postnords förlust på Kinapaketen. Alla paket som kommer från länder utanför EU är dessutom momsbefriade upp till 22 euro, vilket många av de billiga småpaketen är.

– I dagsläget går Postnord back på den här typen av paket. De måste ta ut högre ersättning någon annanstans, säger Stefan Kvarfodt på Svensk handel.

Det är Världspostföreningen, ett FN-organ med 190 medlemsländer, som styr över portosubventionerna med rötter från 1874.

– Kina har fortfarande kraftiga rabatter på portot. Det gör att de kan hålla väldigt låga priser, säger Joakim Levin, sakkunnig på Post- och telestyrelsen.

Förändringar är på gång, men det går långsamt. Beslut har dock fattats som låter Postnord successivt höja avgifterna på post från Kina.
– Det är en trögrörlig organisation. Det är många länder – som är gynnade i systemet – som kan rösta mot förändringar, säger Joakim Levin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN