Mugabe gripen - Militären: ”Inte en statskupp”

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-15

Zimbabwes styrande parti uppger på Twitter att president Robert Mugabe har gripits.

Landets militär har tagit kontroll över statlig tv, men uppger att de inte genomför någon statskupp.

– Svenskar bör hålla sig borta från folksamlingar och följa rapporteringen, säger Johanna Westlund, pressinformatör på Utrikesdepartementet.

Explosioner och skottlossning hördes under natten i Zimbabwes huvudstad Harare.

Landets styrande parti, Zanu-PF, postade på onsdagsmorgonen flera uttalanden på Twitter, där de kallar händelserna i landet för ett ”oblodigt överlåtande” av makten.

Vidare skriver man att presidentfamiljen har gripits och hålls i säkerhet, och att det är för landets och konstitutionens skull.

UD: ”Svenskar bör hålla sig borta från folkmassor”

Den svenska ambassaden i Harare håller stängt för allmänheten under onsdagen.

– Vi rekommenderar svenskar i landet att följa medierapporteringen, hålla sig borta från folkmassor och anmäla sig till svensklistan, säger UD:s pressinformatör Johanna Westlund.

Svensklistan är en tjänst där svenskar i utlandet kan lämna uppgifter om var de befinner dig och hur de kan kontaktas. Någon avrådan från att resa in i landet finns dock inte.

– Ska man som svensk resa till Zimbabwe råder vi till att hålla sig uppdaterad om UD:s reseinformation, säger Johanna Westlund.

Vill komma åt ”kriminella i Mugabes närhet”

Diktatorn Robert Mugabe med sin fru Grace Mugabe på ett partimöte den 8:e november.

Under natten tog soldater över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor.

– Det här är ingen militärkupp för att ta regeringsmakten. När vi uträttat vårt uppdrag kommer allt att gå tillbaka till det normala, sa militärens talesperson i en sändning.

Enligt militären handlar insatsen om att komma åt ”personer i presidentens närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet”.

Landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats av militären, som anser att han bidragit till socialt och ekonomiskt lidande, enligt en regeringskälla.

Anklagas för förräderi

USA uppmanade på tisdagen alla parter i Zimbabwe att lösa sina meningsskiljaktigheter lugnt och fredligt efter att soldater syntes runtom Harare.

Landets arméchef Constantino Chiwenga anklagar Robert Mugabes regeringsparti Zanu-PF för att rensa ut medlemmar som var med under Zimbabwes självständighetsrörelse på 1970-talet. Om det inte upphör säger han att militären ”inte kommer tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Förräderi, tycker Zanu-PF.

”Chiwengas uttalande var ett tydligt försök att störa freden i landet och är ett misstänkt förräderi eftersom det var ämnat att mana till uppror”, skriver Mugabes parti i ett uttalande.

Kamp om makten

Diktatorn Robert Mugabe fyller 94 år i februari nästa år. I närmare 37 år har han hållit Zimbabwe i ett järngrepp. Sedan ett par år tillbaka pågår en kamp om vem som ska ta över efter honom.

De två starkaste kandidaterna har varit Robert Mugabes 41 år yngre fru, Grace Mugabe och förre vicepresidenten Emmerson Mnangagwa. Den senare sparkades från sin post i förra veckan, efter att ha tjänat Robert Mugabe under 40 år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln