Färre oroar sig för coronavirusets följder

TT

Publicerad 2020-06-01

Många svenskars beteende har förändrats på ett tydligt sätt, enligt MSB:s enkät. Arkivbild.

Svenskarna oroar sig allt mindre för vilka följder coronavirusets spridning kan få för dem själva och deras anhöriga, visar en ny enkät.

De allra flesta uppger att de följer rekommendationerna lika mycket i dag som för två veckor sedan.

De senaste veckorna har en ny fråga ställts i enkäten som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör i samarbete med Kantar Sifo.

Frågan handlar om hur människor följer Folkhälsomyndighetens råd för att hindra smittspridningen. Här syns en tendens till avmattning då vissa inte verkar följa råden i riktigt samma utsträckning som tidigare.

– Men åtta av tio säger att de följer rekommendationerna lika mycket i dag som för två veckor sedan. Fortsätt så, fortsätt vara en del av lösningen, säger MSB:s Svante Werger vid dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Människor har på ett tydligt sätt förändrat sitt beteende, visar enkäten. Många tvättar händerna mer noggrant, håller större avstånd till andra i samhället, undviker att skaka hand och deltar i mindre utsträckning i sociala sammanhang utanför hemmet.

Många oroar sig för arbetslöshet och ekonomiska problem för företag och för välfärden, men betydligt färre säger sig vara oroliga för vad coronaviruset kan leda till för dem själva och för deras familjer.

Oron kring sjukvårdens kapacitet är på den lägsta nivån hittills under mätperioden som började den 21 mars.

– Generellt finns en tendens att människors oro minskar successivt, säger Svante Werger.

Över 7 300 personer har besvarat enkäten.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen