Sexköpare jagade 17-åring genom Vasastan

Publicerad 2019-12-26

Mannen köpte sex av en 17-årig tjej.

Sedan jagade han henne genom Vasastan och slog ner henne för att få pengarna tillbaka, enligt åklagaren.

Nu hålls rättegången i fallet där unga polska kvinnor övertalats att komma till Sverige för att sälja sex.

En tonårstjej rusade in på ett café i Vasastan i Stockholm tidigt på morgonen. Efter henne sprang en man. Han tog tag i henne och försökte dra ut henne på gatan men i stället hamnade hon på golvet. Mannen flydde först då caféägaren ingrep, enligt åklagaren.

Åklagaren: Traffickingoffer från Polen

Händelsen utspelade sig den 9 augusti, och mannen har identifierats som en 43-åring.

Han står nu åtalad för misshandel och sexköp av barn.

– Jag påstår att det här handlar om en sexköpare som inte var nöjd med den sexuella tjänst han hade köpt av 17-åringen. Hon betalade tillbaka 500 kronor och sprang ut från hotellrummet. Mannen jagade efter henne flera hundra meter innan de kom till caféet, säger åklagare Paulina Brandberg.

Flickan är, enligt åklagaren, ett traffickingoffer från Polen. Tillsammans med två 19-åriga kvinnor ska hon ha förmåtts komma till Sverige enbart i syfte att sälja sex.

Advokaten: Ville träffa sällskapsdam

Efter en aktion från polisens prostitutionsgrupp kunde en 23-årig man gripas. Han står åtalad för två fall av koppleri och ett fall av människohandel.

– Han har hittat tjejerna via nätet och även hyrt en lägenhet i Stockholm enbart för att sälja tjejerna, påstår jag, säger Paulina Brandberg.

– Jag vill påstå att den här typen av verksamhet förekommer i större omfattning än de flesta tror. De kvinnor och tjejer som förs hit är väldig utsatta, bland annat för att de inte kan språket.

43-åringen försvaras av advokat Dennis Harding.

– Han har haft mejlkontakt med henne och där ställer han flera gånger frågan om hon är över 18 år, och det svarar hon att hon är. Han var även noga med att titta på hennes legitimation då han träffade henne. Det här var mer att han ville träffa tjejen som sällskapsdam och prata med henne, för han var lite ensam just då.

Om händelsen på caféet, säger advokaten:

– Han höll i hennes kläder när hon skulle springa, för han menade att hon hade lurat honom på pengar.

Fler män misstänks ha köpt sex

Ytterligare fyra män har åtalats för sexköp.

– I två fall har männen anfört att de inte visste att det var olagligt att köpa sex i Sverige, säger Paulina Brandberg.

Bland annat baserat på information som har hittats i 23-åringens mobil, misstänker hon att betydligt fler män har köpt sex av de unga kvinnorna.

– Så är det, och vi har letat efter fler utan att nå ända fram.

Rättegången mot männen avslutas på fredag.

23-åringen riskerar flera års fängelse. Han erkänner människohandel men vill att det ska bedömas som mindre grovt, enligt åklagaren.

Mannens advokat avböjer att kommentera.