Kanada vill ingå i Irans flygkraschutredning

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-01-09

138 av de 176 ombord det ukrainska flygplanet som i onsdags kraschade i Iran var på väg mot Kanada, enligt premiärminister Justin Trudeau. 63 var kanadensiska medborgare. Nu begär landet att få tillgång till utredningen om olycksorsaken.

Följ ämnen
Iran

Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne har i ett telefonsamtal med sin iranske motsvarighet betonat nödvändigheten av att Kanada får delta i utredningsarbetet, enligt ett uttalande.

"Minister Champagne betonade vikten av att kanadensiska företrädare snabbt får tillträde till Iran för att ordna med konsulära frågor, bistå vid identifieringsarbetet av de omkomna samt delta i utredningen om kraschen", står det i uttalandet från kanadensiska UD.

"Hjärtskärande tragedi"

Tidigare hade premiärminister Trudeau hållit en presskonferens om de många med anknytning till Kanada som mist livet i olyckan.

– Vår förlust är obeskrivbar. Det är en hjärtskärande tragedi, sade Trudeau.

Alla 176 ombord omkom när det ukrainska flygplanet kraschade strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats. Det skulle till Kiev i Ukraina men många ombord skulle sedan vidare till Kanada. Flera av de omkomna var svenskar.

"Vi delar er sorg"

Kanada uppger att hela 138 av offren skulle vidare till Kanada, och att många av dem var unga.

– Inga ord kan ta bort er smärta, men jag vill att ni ska veta att ett helt land står bakom er. Vi delar er sorg, sade premiärminister Justin Trudeau med adress till offrens anhöriga.

Många av de omkomna kom från en stor iransk befolkning runt staden Edmonton, bland dem minst två nygifta par och deras släktingar, samt ett antal universitetsstudenter.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen