Tillräckligt stöd för polsk presidentutmanare

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-09

Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski har samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att kunna ställa upp i det polska presidentvalet.

En utmanare till presidentposten i Polen har lyckats samla in 1,6 miljoner namnunderskrifter inför valet. Rafal Trzaskowski, borgmästare i Warszawa, vill ställa upp mot sittande president Andrzej Duda från partiet Lag och rättvisa (PiS). Utmanaren måste ha samlat in 100 000 signaturer till den 10 juni för att kunna ställa upp, men på tisdagen meddelade Trzaskowski att han hade 1 622 868 namnunderskrifter.

– Myndigheter har bestämt sig för att försöka förhindra oss (att delta) och gett oss ett par dagar för namninsamlingen, sade Trzaskowski som representerar Medborgarplattformen (PO).

Sittande presidenten Duda från partiet PIS är favorit i valet som hålls den 28 juni, efter att ha blivit uppskjutet på grund av coronapandemin. Valet har väckt en infekterad strid mellan PIS och oppositionen, då PIS försökt genomdriva ett val med enbart poströstning. Oppositionen ser försöket som ett sätt att kväsa den politiska debatten.