Vägens hjältar ryter ifrån efter olyckan: ”Sluta nonchalera”

Publicerad 2020-06-09

Chauffören i skyddsbilen såg en lastbil köra rakt mot henne.

Sekunder senare smällde det till – trots blinkande vägavspärrningskylt. Nu går företaget ut och vädjar trafikanter att vara mer uppmärksamma.
– Vi vill också kunna åka hem till våra familjer efter arbetsdagens slut, säger Niklas Henriksson, driftsansvarig på Wilda Transport & Entreprenad.

”Även om TMA bilen är stor så är lastbil och släp i 80 kilometer i timmen mycket större”, skriver Niklas Henriksson på Facebook.

I torsdags fick Wilda Transport & Entreprenad uppdraget att säkra av en del av väg 73 i Västerhaninge söder om Stockholm. En chaufför åkte ut med en TMA-bil, en skyddsbil, och ställde sig på plats.
– Vi skyddar arbetare som jobbar längs vägen. Vägarbetare, räddningstjänst, ambulanspersonal. Längst bak på våra bilar är en upplyst varningsskylt och krockkudde, säger Niklas Henriksson, driftsansvarig på företaget.

Trots långa köer i filen bredvid och den upplysta skylta så ser chauffören en lastbil komma rakt mot henne i backspegeln.
– Lastbilen kör i hög hastighet. Min chaufför tar tag i ratten och tänker: Nu smäller det.

Niklas Henriksson, driftsansvarig på Wilda Transport & Entreprenad: ”Vi upplever ett hårdare klimat på vägen, folk respekterar oss inte.”

Fick ringa 112

Chauffören hinner köra en bit ut mot vänster sida. Sedan smäller den med TMA-skyddet.
– De fick ringa 112 och vägen var tvungen att stängas av, säger Niklas Henriksson och fortsätter:
– Som tur är mår chauffören bra, men öm i kroppen. Det hade kunnat gå värre om hon inte sett lastbilen komma.

Niklas Henriksson menar att det många trafikanter som inte respekterar deras skylt. Efter olyckan skrev han därför ett inlägg på företagets Facebook.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på att man inte får vara nonchalant för sitt eller andras liv, säger Niklas och fortsätter:

– Det hade kunnat vara en personbil som stod i vägkanten och blev påkörd av en lastbil i 80 kilometer i timmen.