Detta gäller för svenskarna: ”Norges Tegnell” reder ut

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Norge öppnar upp resandet för Spanien och Italien – men inte Sverige.

Skåne, Blekinge och Kronoberg är de enda undantagen.

– Om man ser på talen av incidens har ni den högsta smittspridningen i Europa i nuläget, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör i Norge, till Aftonbladet.

I dag meddelade Norges regering vad som gäller för resor framöver.

Norrmännen tillåts resa till de allra flesta länder i Schengenområdet, utan att de behöver sitta i tio dagars karantän när de kommer hem. Och det gäller både ”till och från.” Alltså får även medborgare i de tillåtna länderna resa till Norge.

De nya reglerna gäller från 15 juli till 20 augusti och utvärderas löpande.

Så räknar Norge

Alla länder inom Schengenområdet har bedömts enligt samma kriterier. Men i Sverige har den norska smittskyddsmyndigheten analyserat region för region.

Smittoläget i Skåne, Blekinge och Kronoberg anses vara tillräckligt betryggande för att Norge ska öppna gränserna dit. Övriga regioner får kalla handen.

För att Norge ska öppna upp resandet mot ett land (eller i Sveriges fall, en region) ska statistiken visa mindre än 20 nya smittotillfällen per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Därtill ska under 5 procent av de tester som gjorts under de senaste 14 dagarna vara positiva. Detta uppfyllde bara Kronoberg, enligt Frode Forland.

– Men Blekinge och Skåne har under de senaste sju dagarna uppvisat en nivå som tillgodoser de här kraven, och de har en sjunkande trend, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Det är dessa kriterier som ligger till grund för bedömningen att Sverige just nu har den högsta smittspridningen i Europa, enligt Frode Forland.

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.

Man får passera ”röda regioner”

Tidigare tilläts norrmännen även resa till Gotland, men det gäller inte längre.

Många har frågat sig hur man ska kunna ta sig till Norge utan att åka igenom en rödflaggad region.

– Då får man passera. Man måste kunna visa vid gränsen var man hör hemma. Och så får man köra genom exempelvis Västra Götaland om man behöver, säger Frode Forland.

Norge gör undantag för affärsresor – men det finns också ett kärleksundantag.

Norrmän kan få hem sin partner även från ett ”rött” område, om man kan bevisa i ett formulär att man varit tillsammans i minst nio månader, meddelade justitieminister Monica Mæland på dagens presskonferens.

– Om man kommer från ett rött område måste man fortfarande gå i tio dagars karantän. Men om man kommer från någon av de tre gröna regionerna får man åka rakt in, säger Frode Forland.

Publicerad:

LÄS VIDARE