Orbán vädjar till kollegor i EU-grupp

Reporter: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Zoltan Mathe/MTI via AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán vädjar till kollegorna i EU-partigruppen EPP, när hans auktoritära virusåtgärder ifrågasätts.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kritiseras för att ha tillskansat sig mer makt på obestämd framtid.

När kritiker ropar diktatur söker han stöd hos sina kollegor i EU-partigruppen EPP, där bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Ungerns regering har i rådande undantagstillstånd begärt och fått utökade befogenheter på obestämd framtid. Det innebär bland annat att den får stifta lagar på egen hand, utan att behöva gå via parlamentet.

EU-kommissionen och Europarådet har reagerat med kraft mot detta. Kritiker anser att Ungern styrs som ett slags diktatur och ifrågasätter om landet kan förbli en del av unionen.

Det ungerska styret invänder att alla åtgärder vidtas för att skydda ungrare från coronaviruset.

Tar strid mot Tusk

Nationalisten Orbán vädjar till flera toppnamn inom den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, i ett brev. En av mottagarna är Annegret Kramp-Karrenbauer, ledare för tyska Kristdemokraterna (CDU).

I brevet tar Viktor Orbán sikte på EPP-ledaren, polacken Donald Tusk, som anser att partierna i gruppen bör välja att utesluta Orbáns parti Fidesz.

"Donald Tusk tycks sälla sig till de europeiska liberalernas och vänsterns retorik, när han uttrycker ogrundad oro för några av våra partiers demokratiska åtaganden", lyder brevet, som AFP tagit del av.

"De som inte kan hjälpa till (i viruskrisen) bör åtminstone avstå från att hindra andras ansträngningar."

Avstängt sedan tidigare

Fidesz stängdes av från EPP-samarbetet förra året, med hänvisning till tidigare åtgärder som Orbán-regeringen vidtagit som påverkar domstolsväsendets, universitetens och massmediernas oberoende i Ungern.

Donald Tusk har i ett eget brev till partiledarna svarat att de, åtminstone efter viruskrisen, på nytt bör ta ställning till Fidesz vara eller icke vara i EPP.

I Ungern har det också gjorts straffbart att sprida vad någon bedömer är "falsk information", vilket befaras kunna användas mot mediers rapportering.

"Det är av högsta vikt att krisåtgärder inte vidtas på bekostnad av våra grundläggande principer och värderingar. . . Demokrati kan inte fungera utan fria och oberoende medier", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i ett uttalande där hon understryker att kommissionen ska granska det ungerska agerandet närmare.

Publicerad: