Wafa Wafai "Vi kan inte förminska psykisk ohälsa i den här galna situationen”

Publicerad 2020-04-12

Wafa Wafai är nominerad till stipendiet #GeTillbaka som vill lyfta unga förebilder.

Vid 22 års ålder stod Wafa Wafai vid tågrälsen, redo att avsluta sitt liv. Fem år senare är hon föreläsare, bloggare och inspiratör med fokus på psykisk ohälsa. Hon brinner för att hjälpa andra i samma situation. I samband med utbrottet av corona är hon rädd att de som redan plågas i det tysta glöms bort.

– Det finns så mycket lidande nu. Det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam, trots att vi uppmanas till isolering.

När Uppsalabon Wafa Wafai, 27, fick sin första panikångestattack trodde hon att hon var allvarligt fysiskt sjuk. Hon åkte till akuten sju dagar i sträck, övertygad om att hon led av cancer eller hjärtsvikt.

– Slutligen var det en sjuksköterska som riktade mig till psykakuten och där fick jag lära mig om panikångest. Men jag kunde inte ta till mig det, jag levde i förnekelse och var övertygad om att mina besvär var rent fysiska. Ett år senare eskalerade det och jag levde med självmordstankar.

Wafa bestämde sig för att avsluta sitt lidande. Men en annan person hindrade henne när det höll på att gå riktigt illa.

– En kvinna stoppade mig från att hoppa när jag stod på tågperrongen. Och då vände det för mig, jag ville bygga upp den trasiga personen som jag var då. Jag fick fin hjälp på Unga Vuxna i Uppsala. Min psykolog blev min räddning, hon gav mig så många verktyg för att programmera om min hjärna, hjälpte mig att knäcka det här onda.

Stort stigma

Psykologen föreslog att Wafa skulle föra en dagbok, för att kunna ventilera och bekanta sig med sina tankar. Det blev en blogg istället, där Wafa skrev filterlösa inlägg om kampen mot den psykiska ohälsan. Snabbt blev bloggen välbesökt och det strömmade in mejl från personer som kände igen sig i Wafas beskrivningar. Många bad om hjälp.
– Jag förstod att det fanns en lucka. Det är klart att man kan ringa 1177 men det är inte alltid man är redo att söka formell hjälp direkt. Många får mod att söka hjälp först när de förstår att de inte är ensamma och vågar släppa sin skam. Det finns fortfarande ett stort stigma kring psykisk ohälsa.

– När jag märkte att behovet var jättestort så kände jag att jag ville göra något mer, jag ville jag föreläsa om det. Om jag så bara kan hjälpa en person. Så jag kontaktade Arena Hotell i Uppsala och sa vad jag ville göra, skrev om det i bloggen och hoppades att någon skulle komma. När jag skulle hålla min första föreläsning var det fullsatt. Det var kvinnor och män, unga och gamla. Det finns verkligen ett stort behov bland människor, att tala om det här.

Wafa Wafai föreläser i vanliga fall om psykisk ohälsa.  Just nu har corona satt stopp.

Många med ångest i samband med corona

Just nu har corona satt stopp för Wafas föreläsningar men hon fortsätter att skriva om psykisk ohälsa på bloggen och kommunicerar med sina följare.

– Det är fler som hör av sig nu. Sådant som brukar funka bra mot ångest; rutiner i vardagen och att aktivera sig eller umgås har ju blivit svårare nu. Jag brukar påminna om att det här är en tillfällig situation och att även mående är tillfälligt. Jag påminner om alternativ, att röra sig mycket i naturen, skype:a med vänner och familj – och att försöka tänka på fördelarna med att en stund släppa det världsliga, säger Wafa och fortsätter:

– Psykisk ohälsa är så stort och förminskas så ofta. I den här galna situationen som vi är i nu med corona får vi inte glömma de med psykiska ohälsa, inte förminska det lidandet ytterligare. Man ska aldrig känna skam för det man upplever. Jag tror att de flesta finner är när man tar sig över skamtröskeln så finner man över enormt mycket hjälp och stöd.

Wafa Wafai nominerades nyligen till stipendiet #GeTillbaka som syftar till att lyfta unga förebilder.