Solfest väntar till helgen – i hela landet

Publicerad 2020-07-29

Efter en minst sagt svajig vädermånad kan vi nu se fram emot ljus och värme.

I helgen blir det solfest – i hela landet.

– Det ser jättebra ut helt enkelt, säger Martin Hedberg, meteorolog på Weather.se.

Många av oss har sett fram emot en varm sommar. Sol och bad, förstås. Heta dagar och ljumma kvällar i juni, juli och augusti. Men vädret hittills har, med några få undantag, inte varit någon höjdare. Juli har varit väldigt mycket svalare än vad det normalt är. Och på grund av coronapandemin och olika länders restriktioner så har inte möjligheten funnits att fly till varmare breddgrader.

Nu kommer värmen

Efter mycket väntan kommer nu det många har längtat efter: Sommar, sol och 25 grader varmt väntas i helgen i nästan hela landet. I Småland, Östergötland och Södermanland kommer det att bli ännu varmare – upp till 27 grader.

– Från fredag eftermiddag växer ett högtryck till och då blir det inte lika blåsigt och så skingras molnen. Helgen bjuder på soligt väder och mestadels uppehåll, säger Martin Hedberg, meteorolog på Weather.se.

I helgen kan det blir solfest.

Till helgen är det bara att ta fram hängmattan, picknickkorgen och badhanddukarna. Då drar högtrycket in över hela landet och även våra grannländer Finland, Danmark och Norge får njuta av värmeböljan.

– Nu har vi högtryck i två dygn som står sig. Soligare och varmare än vad det har varit. Temperaturen kommer att vara omkring 25 grader över Sverige i helgen. Så det ser rätt fint ut, säger Martin Hedberg, som driver väderbloggen Martinhedberg.se.

Varmt även nästa vecka

Det gäller att passa på att njuta av värmen som sveper in över landet i helgen. För på söndag eftermiddag blir det mer ostadigt igen. Men nya varma dagar väntar även nästa vecka, som kommer att bjuda på vackert väder.

– Men ostadigt väder betyder ju inte att det regnar hela tiden. För mellan regnskurarna är det ju soligt också. För på senare delen av söndagen och början av måndagen kommer Norrland att ha ganska fint väder. Och på tisdag och onsdag är det tvärtom, kommer det vara fint väder i södra Sverige, säger Hedberg.

På söndag kan det bli ostadigt.

Passa på att njuta

Glädjande besked alltså. I helgen kan ni lägga undan regnrocken. För då blir det sommar i Sverige – igen.

– Passa på att njut av vädret! säger Martin Hedberg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln