Löfven om Lewis: En inspiration för alla

TT

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-18

Rättighetskämpen John Lewis hyllas av Sveriges statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Den amerikanske demokraten och rättighetskämpen John Lewis har avlidit i sviterna av bukspottskörtelcancer, 80 år gammal. Nu hyllas han av Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

"John Lewis visade vägen för många yngre generationer", skriver Löfven i en kommentar till TT.

Under 1960-talet var Lewis en del av aktivistgruppen Freedom Riders, som kämpade för att avskaffa segregering i kollektivtrafiken i USA. Han var en av arrangörerna bakom många kända protestmarscher, bland annat i staden Selma i Alabama 1965.

Lewis kom även att arbeta med och tåga vid sidan av Martin Luther King Jr., det kanske mest kända ansiktet för afroamerikaners frihetskamp under 1960-talet.

"John Lewis kämpade mot rasism och diskriminering genom fredliga demonstrationer och politiskt arbete. Hans levnadshistoria och livslånga kamp är en inspiration för alla oss som har ett starkt engagemang för lika rättigheter oavsett hudfärg", skriver Löfven.

Vidare skriver statsministern att inget samhälle är fritt från rasism, och att det ankommer alla att tillsammans bygga inkluderande samhällen.

"John Lewis visade vägen för många yngre generationer och kommer fortsätta vara en inspiration även efter att han nu gått bort. Mina tankar går till hans familj och nära och kära."

ANNONS