Flera länder utan ström

48 miljoner människor drabbade

Av: Maria-Elena Zelaya, Sebastian Laneby, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett jätteströmavbrott drabbade Argentina och Uruguay på söndagen. Även i delar av Brasilien och Chile försvann elen.

Enligt ett argentinskt elnätsföretag slogs båda ländernas hela elförsörjning ut – vilket fick konsekvenser för 48 miljoner människor.

Under natten mot måndagen har tre fjärdedelar fått tillbaka strömmen, rapporter AFP.

Det argentinska elnätsföretaget Edesur uppger på Twitter att ett jättelikt fel orsakat störningar på Argentinas elnät.

Även grannlandet Uruguay har varit utan ström – och drygt 48 miljoner invånare kan ha påverkats av felet.

”Ett massivt fel i våra strömöverföringssystem har slagit ut elförsörjningen i Argentina och Uruguay”, skriver Edesur i en tweet.

Även Brasilien och Chile hade problem när elen försvann i delar av länderna. Enligt BBC kan elavbrottet även ha drabbat Paraguay.

”Får göra priolista”

En av de drabbade i Uruguay är svenska Malin Morén, som tillsammans med maken bor på en gård med hästar i José Ignacio nära uruguayanska kusten.

– Strömmen går här hela tiden, men oftast brukar det ju inte drabba 48 miljoner människor, så då blir man ju lite orolig, säger Malin till Aftonbladet.

Svenska Malin Morén driver en häst- och vingård nära den uruguayanska kusten: ”Man blir lite orolig.”
Foto: Privat
Svenska Malin Morén driver en häst- och vingård nära den uruguayanska kusten: ”Man blir lite orolig.”

De fick tillbaka strömmen efter några timmar – vilket ändå var relativt snabbt då den vid 16.30-tiden svensk tid fortfarande saknades för många i Argentina och Uruguay.

– Det är ju ingenting, vi kan vara utan ström i tre dagar här. Då får man göra en priolista över vad man ska göra för att klara sig. Vi är inte så beroende av strömmen, så vi klarar oss ändå ett tag.

Under natten mot måndagen har drygt tre fjärdedelar fått tillbaka strömmen, rapporter AFP.

Hålls regionala val

Argentinas huvudstad Buenos Aires var helt lagt i mörker sedan avbrottet vid 07.06 på morgonen lokal tid, 12.06 svensk tid.

Kommunala transportmedel slutade under tiden fungera då tåg och tunnelbana inte kunnat framföras och bussar inte kunnat köras då elektroniska trafikskyltar inte fungerat.

I Argentina ska det under söndagen genomföras regionala val.

– Vi har inte mer information just nu om orsaken. Vi utesluter inga möjligheter, men en cyberattack är inte bland huvudalternativen vi tittar på, säger Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui, enligt TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE