Besöksförbud på privata äldreboenden i Malmö

Publicerad 2020-03-12

Fem äldreboenden i Malmö omfattas av förbudet.

Attendo har beslutat om besöksförbud på sina äldreboenden.

Fem verksamheter i Malmö tar nu inte emot besökare på grund av risken för coronavirus.

– Det har tagits emot väldigt väl och alla besökare har väldigt stor förståelse, säger Eva Björklund, verksamhetsansvarig för två av boenden.

På onsdagen kom beskedet att Attendo, som driver cirka 100 äldreboenden i landet, inför ett besöksförbud på alla sina verksamheter.

Coronavirusets framfart, att äldre tillhör en av de utsatta grupperna och att Folkhälsomyndigheten höjt risken för spridning i Sverige ligger bakom beslutet.

I Malmö driver Attendo fem stycken äldreboenden; Bellevuegården, Bunkeflogården, Fridhemmet, Märsgränd och Västra Varvsgatan. Beslutet att införa ett besöksförbud har mottagits väl.

– Vi följer de riktlinjer vi får. Det har tagits emot väldigt väl och alla besökare har väldigt stor förståelse. Det känns tryggt och bra att vi vidtar åtgärder, säger Eva Björklund, verksamhetsansvarig för Bellevuegården och Fridhemmet, om den generella bilden.

Patientsäkerheten viktigast

På boenden fick de beskedet att ett besöksförbud kommer träda i kraft på tisdagskvällen.

– Vi har inte sett några som helst problem. Det är klart att enskilda personer i våra boenden ser framemot sina besök men de har förståelse att det är som är, säger Eva Björklund.

Tryggheten för de boende kommer trots allt i första hand.

– Vi måste kunna erbjuda en hög patientsäkerhet. De måste känna sig trygga, både de som bor här och deras anhöriga.

Gäller tills vidare

Även bland personalen har det snabba agerandet mottagits väl.

– Vi har ett helt batteri med åtgärder och tycker det känns bra och tryggt. Personalen tycker också det känns bra med tydliga besked kring vad som händer.

Attendo har från nationellt håll varit tydliga med att besöksförbudet gäller tills vidare.

– Tills vi vet att vi har en säker och trygg anledning till att ta bort det, säger Carina Andersson, ansvarig för krisorganisation på företaget, till TT.