Brister på sju krogar – men ingen stängs ner

Publicerad 2020-04-27

Kritiken mot uteserveringarna på bland annat Lilla Torg har varit stor och flera restauranger i Malmö har nu uppvisat brister.

Inga restauranger i Malmö stängs just nu ner för att ha brutit mot coronarestriktionerna.

Däremot har sju verksamheter uppvisat brister.

Där kommer nya kontroller nu att göras.

Efter helgens coronainspektioner tvingades fem krogar i Stockholm att stänga ner tills vidare. Problemet var huvudsakligen trängseln på krogarna.

Miljöförvaltningen i Malmö genomförde 23–25 april kontroller på 32 kaféer och restauranger där de sett en extra stor risk för trängsel. Än är det dock inte tal om några nedstängningar i Malmö.

På sju verksamheter fann miljöförvaltningen dock brister som gör att det krävs uppföljande kontroller. De kommer att genomföras löpande och vid olika tider på dygnet.

Uppföljning väntar

– Denna kontrollen går ut på att kunna hålla avstånd till andra besökare. Att man inte har för mycket bord, ser till att man har ett bra kösystem, att man kan röra sig i lokalen utan att trängas med andra och att man inte tar emot för många gäster vid samma tillfälle, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.

De sju verksamheter med brister var utspridda runt om i Malmö och de uppföljande kontrollerna kommer att genomföras i veckan.

Att där fanns brister hos flera verksamheter var ingenting som förvånade förvaltningen.

Valda efter misstanke

– Vi har valt ställen där vi tror att det förekommer trängsel eller som vi fått in tips eller klagomål kring. Självklart blir det då en stor andel som har brister. Hade vi tagit 32 ställen på slump hade det inte sett ut på samma sätt, då vi vet att många ställen är tomma eller inte har så mycket folk, säger Nordland.

Anledningen till att inga ärenden skickats vidare till Smittskydd Skåne, vilka fattar beslut om en eventuell stängning, är enligt miljöförvaltningen att det varit första tillsynsfället med brister för många verksamheter.

Om någon av de sju restaurangerna eller kaféerna uppvisar brister även vid den uppföljande kontrollen kommer ärendet att skickas vidare till Smittskydd Skåne som får besluta om en stängning är aktuell.

Påpekanden för åtta

Förutom brister på sju verksamheter var det ytterligare åtta stycken som fick mindre påpekanden eller där miljöförvaltningen såg en risk för trängsel om antalet besökare varit fler.

– Det innebär att på flera av dem har det inte varit så mycket folk när vi varit där men man har kanske inte hittat en lösning på hur man ska ha köer eller minska trängsel, man kanske inte har tillräckligt med info till kunderna och hos vissa står stolar och bord tätt. Då tycker vi att de ska glesa ytterligare för om det då kommer mer folk kommer det bli problem.

Kontrollerna som gjordes under torsdag-lördag skedde bland annat på Saluhallen, Lilla torg, Gustav Adolfs torg, Slottsstaden, Limhamn, Möllevångstorget, Davidhallstorg, Södra förstadsgatan och Emporia.