Tegnell: Coronalarmen från Kina kom tidigt

Publicerad 2020-05-02

Folkhälsomyndigheten fick tidigt larm från Kina om att allt inte stod rätt till.

Men man tog det inte på allvar.

– Liknande larmsignaler har kommit tidigare. Men det har aldrig varit värre än att Kina själva har kunnat hantera det, säger han i Ekots Lördagsintervju.

Från sin veranda hemma i bostaden utanför Linköping intervjuades statsepidemiolog Anders Tegnell i Ekots lördagsintervju om de tre månader som gått sedan coronaviruset bröt ut runtom i världen.

Inledningsvis berättar Tegnell hur larmen från Kina kom, men att ingen tog dem på allvar. Detta då liknande larm har kommit många gånger tidigare de senaste fem, tio åren.

– De har handlat om konstiga lunginflammationer och nya influensavirus, men det har aldrig varit värre än att Kina själva har kunnat hantera det. Därför ansåg vi inte att risken för spridning var stor, säger han i programmet.

Sanering i norra Italien. Svenska sportlovsresenärer från landet är inte orsaken till den största spridningen i Sverige, enligt Tegnell. I stället pekar han på resor till Österrike, USA och Storbritannien.

Italien var inte smittkällan

Vidare berättar han hur den kaosartade utvecklingen i Italien var den stora ”ögonöppnaren”, och hur Folkhälsomyndigheten för första gången såg hur stort corona kunde bli även i andra länder än Kina. Där och då förstod Tegnell att det här var ett virus vi skulle tvingas leva med och hantera på ett helt annat sätt. 

I den inledande debatten fick Italienresenärerna snabbt skulden för smittspridningen i Sverige, men enligt Tegnell kom smittan främst från andra länder så som Storbritannien, USA och Österrike.

– Den stora mängden resor gjorde att smittan snabbt spreds över hela Europa på ett väldigt omfattande sätt, inte minst till Stockholm, förklarar Tegnell i lördagsintervjun.

Gällande svårigheterna att skydda äldreboenden säger Tegnell att det hade varit väldigt bra om man hade fått igång testningen på personal och boende tidigare.

– Vi sa redan från början att det måste vara ett prioriterat område, men tyvärr fanns inte resurserna. Jag tror absolut att en del av det vi ser idag beror på det.

Människor med skyddsmask i Kina. Larmen från ladet kom tidigt, men sådana larm är inte ovanliga, enligt Anders Tegnell.

Munskydd inte lösningen

Trots att alltfler länder inför strikta regler kring munskydd så är Tegnells inställning oförändrad.

– Den svenska strategin är att om man känner sig sjuk så ska man ju inte sätta på sig ett munskydd och gå ut utan då ska man ju stanna hemma. Jag tror att det är farligt att förenkla problemen på äldreboendena till att om det bara funnits ansiktsmasker så hade allt löst sig. Det är definitivt inte så enkelt.

– I vissa situationer kan ett munskydd eller visir vara ett bra komplement men det kräver dels att det finns en ständig tillgänglighet och att personalen kan hantera dem på ett bra sätt, annars är risken att man får en helt motsatt effekt. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Coronaviruset försvinner inte helt

Avslutningsvis säger Tegnell att vi redan innan vi uppnått flockimmunitet i Sverige kommer att se en mycket långsammare smittspridning.

– Jag tror att en del av den avstannade trenden som vi ser just nu beror på att vi börjar få en viss effekt, att så pass många haft sjukdomen och är immuna.

Dock är han osäker på om vi någonsin kommer att bli av med coronan helt.

– Min och många andras bedömning är att den här smittan kommer att finnas kvar, på något sätt, i samhället även i framtiden. Det är en smitta som är svårt att få stopp på och därför blir ett vaccin på sikt väldigt viktigt.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen