Snövarningen: Kan komma 30 centimeter

Resenärer på vägarna bör ta det försiktigt

Uppdaterad 2023-01-05 | Publicerad 2023-01-03

Under onsdagsmorgonen väntas stora snömängder falla i norra Götaland.

En orange varning är utfärdad då det kan bli uppemot 30 centimeter snö.

– Det kan bli ännu mer lokalt, säger meteorologen Mikael Luhr på Klart.

Under tisdagen har SMHI utfärdat en gul, respektive orange varning för norra Götaland och södra Svealand. Detta då det under onsdagen väntas dra in ett lågtryck över området, vilket för med sig kraftig nederbörd i form av snö och starka vindar.

Lågtrycket beräknas dra in över södra Svealand vid 04-tiden på onsdagsmorgonen och över norra Götaland vid 06-tiden.

I Östergötland, Västergötland, Dalsland och norra Småland kan det falla mellan 10 och 30 centimeter snö fram till torsdag morgon, och det kan komma ännu mer lokalt.

Lågtrycket väntas även passera österut över norra Bohuslän, där det enligt SMHI kan komma mellan 5-15 centimeter snö under onsdagsmorgonen från klockan 04 och ett dygn framåt. En gul varning har utfärdats över området.

De stora snömängderna riskerar att väglaget blir besvärligt på sina håll, vilket väntas leda till trafikstörningar och även begränsningar i elförsörjningen. De friska vindarna gör även att det kan bildas snödrev och förstärker snöfallet väster om Vänern, Vättern, Hjälmaren och vid Östgötakusten, enligt meteorologen Mikael Luhr på Klart.

Besvärligt på sina håll

– Mest snö blir det troligen i Skaraborgslän, Dalsland och Östra Östergötland. Det blir framförallt som mest besvärligt i norra Götaland, men det kan även komma 5-10 centimeter i södra Svealand mot slutet av onsdagen, säger han.

I södra Götaland väntas det bli plusgrader, och nederbörden blir mestadels regn.

– Men lokalt i inre Halland och södra Småland kan det förekomma ishalka, säger Mikael Luhr.

Under torsdagen väntas dock temperaturen sjunka till minus, vilket eventuell kan leda till att blöta vägar fryser till under eftermiddagen och kvällen.

– Så om man ska ut och resa från onsdag eftermiddag till torsdag så bör man vara beredd på vinterväglag och eventuellt långsammare trafik i Götaland.

Följ ämnen i artikeln