Annie, 28, blev ansiktsblind efter covidsjukdom – kände inte igen sin pappa

Publicerad 2023-03-15

Svenske virusforskaren Ali Mirazimi.

Månader efter att hon insjuknat i covid-19 kände Annie inte längre igen sin pappa.

En ny studie visar att hon är en av flera postcovidsjuka som drabbats av ansiktsblindhet.

– Varken jag eller dem kan förklara hur det gått till, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

Tidigt i pandemin drabbades amerikanska Annie, 28, av covid-19.

Hon hade hög feber, svårt att andas och tappade lukt- och smaksinnet. Men det var inte förrän i juni då hon såg sin familj för första gången sedan sjukdomen som hon insåg att hon förlorat något annat.

Hon kunde inte längre skilja på sin pappa och sin farbror.

– Min pappas röst kom från en främlings ansikte, säger hon i fallstudien som genomförts av forskare vid Dartmouth College.

Det finns inga uppgifter om hur många som drabbats av ansiktsblindhet, även kallad prosopagnosi, efter att ha smittats av covid-19 men kvinnan som forskarna kallar ”Annie” är en av 50 postcovidsjuka i studien som har problem att känna igen ansikten efter sjukdomen.

Dartmouth college ligger i staden Hanover i New Hampshire, USA.

”Risk för en jätteliten grupp”

Virusforskaren Ali Mirazimi har tagit del av studien och säger att han inte stött på det udda symptomet på postcovid tidigare. Forskarna bakom studien har inte heller kunnat visa hur sjukdomen hänger ihop med ansiktsblindhet, säger han.

– Nej, varken jag eller dem kan förklara hur det går till. Men man har sett tidigare att skador i hjärnan kunnat kopplas ihop med sars-infektion. Vi vet att sars påverkat bland annat lukt- och smaksinne som också har med signaler i hjärnan att göra, säger han och fortsätter:

– Det finns en risk att en jätteliten grupp kan få vissa skador i de trakterna, men det krävs större experiment för att kunna dra några större slutsatser.

En rehabiliteringsklinik för patienter med postcovid i grekiska huvudstaden Aten.

”Otroligt konstiga biverkningar”

Han betonar att det rör sig om en liten studie ”som bör tas med en nypa salt”.

– Det är en fallstudie där man tittat på en person sedan har de gjort frågeformulär till 50–60 personer och av dem har de hittat en del som sagt att de har svårigheter med att känna igen ansikten. Det är inte så mycket. De här studierna där 50 personer sitter och svarar på frågor får man tolka med en nypa salt.

Enligt Mirazimi har man dock hittat en hel del udda symptom hos postcovidsjuka.

– Det finns många märkliga. Vissa har ont i foten, andra konstant feber eller så kan de inte sova, Det är otroligt konstiga och märkliga biverkningar långt efter att de varit sjuka. Men kunskapen är ganska liten, det forskas väldigt mycket men än så länge vet vi inte vad som kan ligga bakom de här udda och långvariga biverkningar

Följ ämnen i artikeln