Internt bråk på Migrationsverket efter Tidöavtalet: ”Vill gråta”

Publicerad 2022-10-26

När Migrationsverkets ledning meddelade anställda om den nya regeringens ”kraftiga förändringar” uppstod bråk på intranätet.

Nu anklagas ledningen för att vilja tysta personalen.

”Migrationsverkets intranät är inte lämpligt forum för att framföra politiska ställningstaganden”, skriver stabsjuristen Helene Hedebris i kommentarsfältet.

”Paradigmskifte i migrationen med ny regering” – så lyder rubriken i artikeln på Migrationsverkets intranät, som Aftonbladet tagit del av.

Där redogör generaldirektör Mikael Ribbenvik för hur Tidöavtalet kan komma att påverka myndighetens arbete.

– Det är kraftiga förändringar som kommer att få stor påverkan på myndigheten, vårt uppdrag och hela migrationsområdet. Vi har påbörjat arbetet med att gå igenom punkterna i avtalet för att analysera vad de innebär, säger Ribbenvik i den interna artikeln.

PLUS: Så blir din ekonomi med nya regeringen

Sedan nämner artikeln de stycken i Tidöavtalet som kan komma att få direkt påverkan på Migrationsverket genom regleringsbrevet för 2023, och andra punkter där det krävs utredning och författningsändringar.

– Där har vi en viktig roll som expertmyndighet och remissinstans med djupgående kunskap inom asyl- och migrationsrätten och de internationella konventioner som den grundar sig på, säger Ribbenvik i intranätets artikel.

”Vart tog empati vägen?”

I kommentarsfältet uttryckte flera av de anställda sina åsikter om artikeln på intranätet. De första kommentarerna från olika anställda lydde: ”Aj”, ”Skakar på huvudet” och ”Vill bara gråta”. 

Sedan utvecklades resonemangen:

”Om allt som föreslagits blir verklighet tror jag att den del som arbetar nära de asylsökande kommer att se sig om efter andra arbeten. Klimatet kommer att vara hårt och jag har alltid försökt att möta de som skall återvända med empati”, skriver en anställd.

”Vart tog empati, solidaritet och medmänsklighet vägen?” och ”hur ska vi utföra vårt uppdrag i framtiden?”, frågar sig en annan anställd.

”Jag har informerat min TL (teamledaren, reds.anm.) om att jag kommer att tidigarelägga min pensionering. Tidöavtalet är för långt från min personliga värdegrund”.

”Är tjänstemän, inte privatpersoner”

På andra sidan i diskussionen står en grupp anställda som betonar den objektiva tjänstemannarollen och uppdraget att driva igenom den regeringens beslut.

”När vi kommenterar här är vi tjänstemän, inte privatpersoner”, skriver en anställd.

”Nu tar vi nya tag frikopplade från våra egna politiska åsikter och känslor och utför vårt uppdrag på ett objektivt och föredömligt sätt”, skriver en annan.

”Det vore förödande för styret av vår demokrati om myndigheterna som ligger under regeringen inte fullföljer det uppdrag de är skapade för att göra”, skriver en tredje.

PLUS: Så blir din ekonomi med nya regeringen

”Bör stängas ner”

Någon som inte uppskattar frispråkigheten på intranätet är Migrationsverkets stabsjurist Helen Hedebris.

”Jag anser att detta kommentarfält bör stängas ner. Migrationsverkets intranät är inte lämpligt forum för att framföra politiska ställningstaganden. Det finns andra forum”, skriver hon i en kommentar som fått ett 30-tal gillamarkeringar i forumet.

Det har fått anställda att ifrågasätta hur ledningen ser på anställdas rätt att uttrycka sig.

– Många är bestörta, flera tänker säga upp sig. Varför vill myndighetens ledning hindra personalen att använda sin yttrandefrihet? frågar sig en anställd på Migrationsverket.

En annan anställd säger:

– Det finns en utbredd tystnadskultur på Migrationsverket. Folk vågar inte säga vad de tycker och det här är en del av det.

Lämnar inte ut artikeln

Migrationsverket har vägrat lämna ut artikeln på intranätet, med kommentarer, som allmän handling trots att den finns till allmänt påseende för verkets över 5 000 anställda. I ett mejl skriver myndighetens pressavdelning att ”Migrationsverket gör bedömningen att ett utdrag från vårt intranät inte utgör en allmän handling och därför inte ska lämnas ut.”

När Aftonbladet når stabsjuristen Helene Hedebris som försökte stoppa diskussionen på intranätet vill hon inte säga något:

– Ni får gå via Migrationsverkets presstjänst, säger hon.

Migrationsverket vill inte kommentera stabsjuristens kommentar, men har skickat ett skriftligt uttalande:

”Till våra texter finns ett kommentarfält där medarbetare har möjlighet att ställa frågor och diskutera textens innehåll. På myndigheten samtalar vi om de förändringar som sker och har åsiktsfrihet. I kommentarsfältet till våra texter ska inläggen hålla god ton, får inte innehålla personangrepp, förtal eller röja sekretessbelagda uppgifter. Det avgörande är att en tjänstemans personliga åsikt inte får påverka myndighetsutövandet.”

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.