Här klär Israels nästa premiärminister ut sig till hipster

Publicerad 2021-06-03

En brokig koalition har lyckats bilda regering i Israel.

Naftali Bennett, 49, är en av de två som planerar att ta över premiärministerposten.

En tidigare video visar hur han klär ut sig till hipster och kritiserar bland annat tidningar som New York Times och israeliska vänstertidningen Haaretz.

Följ ämnen
Israel

Israels sittande premiärminister Benjamin Netanyahus tid vid makten ser ut att vara över efter tolv år.

Netanyahu har inte lyckats bilda en regering och istället har en brokig koalition av israeliska oppositionspartier lyckats komma överens om att bilda en ny regering.

I den nya koalitionen är det mittenpartiet Yesh Atid som bland annat stöttas av det nationalistiska högerpartiet Yamina och det islamistiska Ra’am-partiet.

Enligt avtalet mellan partierna ska Yair Lapid, ledare för Yesh Atid, och Yamina-ledaren Naftali Bennett sitta två år vardera på en roterande premiärministerpost.

Naftali Bennett, 49, är en av de två nya premiärministrarna i Israel.

Klär ut sig till hipster

Naftali Bennett, 49, ledare för det nationalistiska högerpartiet Yamina kommer, om allt går som planerat, att bli Israels nästa premiärminister.

Han är en tech-miljonär och har själv beskrivit sig vara mer höger än Benjamin Netanyahu, rapporterar BBC.

Bennett har länge stått på bosättarnas sida på den ockuperade Västbanken och är emot en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

I en kampanjvideo från 2014 syns Bennett då han gör en parodi på den amerikanska tidningen New York Times och den israeliska vänstertidningen Haaretz. Detta efter att tidningarna kritiserat israelisk politik.

I videon klädde Bennett ut sig till en hipster, med lösa byxor, keps, runda glasögon, lösskägg och rutig skjorta. I videon uttryckte han upprepade gånger ”förlåt, förlåt” i en rad situationer.

I slutet av videon tog Bennett av sig flera plagg och avslöjade sig själv innan han sa:

– Från och med i dag ska vi sluta be om ursäkt.

Hållit val fyra gånger på två år

Sedan 2019 har fyra val hållits i Israel. Benjamin Netanyahu, som har åtalats för korruption, har kunnat sitta kvar vid makten fram tills nu.

Netanyahu själv har nekat till korruptionsanklagelserna och bland annat kallat dem ”fingerade och löjliga”.

Det väntas ta minst en vecka innan de 120 ledamöterna i Israels parlament knesset röstar för att godkänna, eller förkasta, den nya regeringen.

Blir den godkänd blir Naftali Bennett, premiärminister de två första åren, innan Yair Lapid tar över.