Statsministern om första vaccineringen: ”Ljus i mörkret”

Publicerad 2020-12-27

I dag vaccineras de första personerna i Sverige mot corona.

Hoppfullt, efter ett år som drabbat svenskarna hårt, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Men det innebär inte att faran är över.

Storbritannien, USA, Ryssland och Kina, har redan börjat vaccinera mot coronaviruset. I dag är det Sveriges tur. Den första leveransen, som ska räcka till två doser av vaccinet från Pfizer och Biontech för 4 900 svenskar, rullade in i landet i går.

Runt om i Sveriges regioner kommer flera i dag att ta emot sin första spruta. 425 doser kommer gå till de tre storstadsregionerna – de övriga får 200 doser var.

Statminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande att vaccinet är ett ljus i mörkret, efter ett prövningens år.

”För ett år sedan var covid-19 okänt. I dag påbörjas vaccineringen mot covid-19 i hela Sverige – och i EU. Det är ett gott betyg till vetenskapen och till mänskligheten” skriver Löfven.

Sverige kommer att ta emot cirka 80 000 doser per vecka från och med nästa vecka och framåt.

Inledningsvis vaccineras äldre, riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Målet är att hela den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccin under det första halvåret 2021.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Håll i – lite till

”Vaccinen ska nå ut till alla hörn av vårt land, till storstäder och byar, villor och höghus, nord, syd, öst och väst” skriver Löfven och fortsätter:

”Coronaviruset har påverkat oss som land och som människor. Många har gått bort, ännu fler har mist en kär vän, familjemedlem eller kollega. Människor har blivit arbetslösa, och många har sett sina livsverk försvinna i spåren av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin. Personal inom sjukvården och omsorgen har slitit länge”.

Vaccineringen bringar hopp, skriver Löfven.

”Men det innebär inte att faran är över. Vi måste fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, så som hålla avstånd, tvätta händerna. Vi ska hålla i och hålla ut – lite till”.

ANNONS