Stor oro för framtiden bland unga

Uppdaterad 2021-02-16 | Publicerad 2021-02-14

Astrid Gunnarsson, 16, Nina Tateladze, 19,  och Sussi Olssen, 21.

Oro för framtiden och stress ökar bland unga. Det visar den senaste Ungdomsbarometern.

Jämfört med tidigare år känner många unga mellan 15-24 år att de har väldigt små möjligheter att påverka sina liv. En stor anledning är pandemin men unga uppger även klimatångest, en tuff arbetsmarknad och sociala medier som stora stressfaktorer.
Aftonblade har pratat med tre unga tjejer.

19-åriga Nina Tateladze tog studenten i somras. Hon beskriver en limbokänsla för många som tagit steget ut i vuxenlivet under pandemiåret.

– Vi har liksom fallit mellan stolarna. Det är svårt på arbetsmarknaden, otroligt tufft. Personer som nyss tagit studenten konkurrerar nu med 35-åringar som varslats. Arbetsmarknaden har nog varit snällare med att släppa in oss tidigare år, säger Nina.

Ungdomsbarometern är en digital enkätundersökning som sedan 1991 årligen kartlägger ungdomars attityder och beteendemönster i Sverige. Enligt rapporten har Generation Z redan tidigare utmärkt sig från andra ungdomsgenerationer genom att uppvisa större oro och dystrare framtidssyn, vilket på många sätt förstärkts under 2020, när corona slog till.

Den senaste mätningen från Ungdomsbarometern visar också att unga upplever många aspekter i tillvaron som mer stressande. Framförallt förväntningar som unga har på sig själva när det gäller utbildning, jobb och framtiden. Rapporten visar att dessa har ökat, även under det senaste pandemiåret.

Nina Tateladze, som idag pluggar till personalvetare på Uppsala Universitet, menar att corona bara är toppen på isberget.

– Pandemin har varit jättesvår men jag tror inte att vi enbart kan skylla på den. Sociala medier spelar också en stor roll i stressen som unga upplever. Allt vi ser i flödet är framgångsrika människor. Det har blivit en norm att man måste "göra något" med sitt liv. Förr var det enklare att ta ett sabbatsår och se världen om man vill. Den kulturen har fasats ur. Det är inte good enough längre att jobba på en snabbmatskedja och resa ett tag, man ”ska” liksom vara framgångsrik direkt, genast ha ett toppjobb eller plugga.

Nina Tateladze, 19, tycker att unga har fallit mellan stolarna under pandemin.

Svårt att planera framtiden

Rapporten visar även att året som gått har lett till fler unga uppfattar livet som ensamt och tråkigt, en negativ trend som analysföretaget även noterat de senaste åren.

Astrid Gunnarsson, 16, slutade nian under pandemin. I skuggan av corona har hon påbörjan sin andra termin på samhällslinjen med internationell profil på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Hon drömmer om att bli lärare. Pandemin har påverkat henne mycket, berättar hon.

– Min mamma är i riskgrupp så jag har inte vågat träffa så mycket kompisar senaste tiden. Det kändes också svårt att börja gymnasiet med så mycket distansundervisning. Man oroar sig, kommer man få den utbildning man behöver på det här sättet?

Enligt en enkät från SVT anser hälften av 105 tillfrågade eleverna att de lär sig mindre på distans. Även en ny studie som gjorts under pandemin på institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i Uppsala bekräftar den bilden, något SVT Uppsala tidigare rapporterat om. Enligt den studien klarar sig elever sämre i skolan och lär sig mindre av distansundervisning.

Astrid Gunnarsson upplever även att hon på sätt och vis berövas sina gymnasieår och framtidsplaner i samband med pandemin.

– Det sägs ju att läget kanske är som vanligt först när jag tagit studenten. Man tänker ju: kommer vi aldrig få en vanlig skolgång igen? Många säger ju att gymnasiet är den bästa tiden, det känns inte så kul att gå miste om. Det är ju också jättesvårt att planera för framtiden. Kommer jag behöva plugga direkt? Vilka jobb kommer att vara efterfrågade?

– Man oroar sig, kommer man få den utbildning man behöver på det här sättet? undrar Astrid Gunnarsson, 16.

”Jag har slutat hoppas”

Även unga företagare upplever en stor maktlöshet. 21-åriga Sussi Olssen startade ett eget företag inom skönhet som 18-åring. Hon gör naglar och fransar och har kunnat försörja sig på sin verksamhet på heltid. Sedan corona kom har hon tvingats fundera över om hon behöver lägga ned.

– Det är jättetråkigt. När man verkligen älskar något. Jag önskar att staten på ett bättre sätt kunde hjälpa företag, både stora och små. Jag fattar, det är svårt för myndigheterna nu, det är snabba och korta beslut men det här kommer att innebära att fler och fler måste stänga ner sina företag.
Det senaste året har hon tvingats fundera på sin framtid och ompröva sina planer. Hon funderar på att sadla om helt. Kommer det en andra våg? Kommer det en tredje våg?

– Jag har slutat hoppas om jag ska vara ärlig. Men självklart vill man att det ska bli bra.

Sussi Olssen, 21, oroar sig för att behöva lägga ned sitt företag.

Viktigt att inte glömma de unga efter krisen

19-åriga Nina Tateladzes förhoppning är att det senaste året ändå kommer att föra med sig lärdomar som kommande generationer kan ha nytta av – och att generation Z inte glöms bort efter krisen.
– Det är viktigt att på sikt att se vilka effekter pandemin har haft på de som är unga idag. Man måste ta med sig det från den här katastrofen. Det här handlar ändå om ungas framtid. Den psykiska ohälsan bland många unga kommer nog ha förvärrats avsevärt efter pandemin. Jag hoppas att man inte glömmer bort det här när allt är back to normal utan att man kriskollar efteråt.