Skarpa kritiken från Skåne: Var är vaccinet?

Publicerad 2021-02-10

Alf Jönsson, regiondirektör, visar upp tio använda ampuller med Pfizer och BioNTech Covid-19 vaccin, för att symbolisera den begränsade mängd vaccin som på grund av leveransförseningar skickas ut till vårdcentraler i Skåne per vecka, under onsdagens presskonferens.

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson riktar skarp kritik mot läkemedelsföretagens försenade leveranser av covidvaccinet.

Han belyser att man har god kapacitet i regionen för att vaccinera – men att man saknar vaccin.

– Vi har material, vi har medarbetare, vi har en mycket hög kapacitet – men var är vaccinet?

Region Skåne har slutit avtal med 17 externa leverantörer som ska vaccinera den breda allmänheten, utöver de som ska vaccineras på regionens sjukhus och vårdcentraler. Man beräknar att man med nuvarande kapacitet skulle kunna ge 140 000 doser varje vecka. Cirka en miljon ska vaccineras i Skåne, och man behöver därför 2 miljoner doser.

– Det har pratats om hundra tusentals doser, det har pratats om miljoner doser. I förra veckan hörde jag att det skulle komma en miljon doser i Sverige i februari – vi har inte sett dom ännu. Varje vårdcentral i Skåne har cirka 8 000 listade. Men slår vi ut det antal doser som varje vårdcentral får på en vecka, är det såhär, säger Alf Jönsson, och visar sin hand med omkring tio vaccinampuller, ur vilka man får ut 5–6 doser vardera.

– Vi har material, vi har medarbetare, vi har en mycket hög kapacitet – men var är vaccinet?

Regiondirektör Alf Jönsson belyser att man är tacksamma över att det tagits fram vaccin – men att det går för långsamt.

– Som det ser ut nu dröjer det alldeles för länge. Det beror inte på Region Skåne, det beror inte på någon annan region utan det beror på att leveranserna dröjer från läkemedelsföretag av olika anledningar.

Regiondirektör Alf Jönsson riktar också kritik mot de avvikelser som rapporterats om, bland annat förra veckan då flera fall där chefer och andra som inte jobbar patientnära inom vissa kommuner hade hoppat över prioriteringsordningen och vaccinerats.

– Vaccinbristen gör att jag ser mycket allvarligt på de avvikelser som har skett i prioriteringen av de första doserna. Vi har bara en plan att utgå från, och det utgår från samma som Folkhälsomyndighetens prioriteringar: det är de sköraste, det är de äldsta som ska prioriteras, samt vårdpersonal som är i närheten av de absolut mest sköra patienterna.

Alf Jönsson har uppmanat alla förvaltningschefer att vara tydliga med att rapportera in avvikelser för att man ska kunna skilja på rykte och fakta.

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare, under en presskonferens med Region Skåne i Malmö.

Just nu vaccineras äldre på särskilda boenden och personer med hemsjukvård. Nu tror regionen att man kommer att kunna börja med fas 2, bland annat vaccinering av personer som är 65 år och äldre någon gång i mitten av mars, berättade vaccinsamordnare Per Hagstam under pressträffen.

– Detta styrs helt på vaccinåtgången. Då börjar primärvården med de allra äldsta, äldre än 85 år och sen går man successivt ner. I månadsskiftet april-maj räknar vi med att alla i den här gruppen ska ha fått sin första dos som det ser ut. Hela gruppen bedöms vara färdigvaccinerad någon gång i början av juni, sa Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare.

60-64-åringar kommer först att kunna börja vaccineras i mitten av april, och 18-59-åringar först i maj.

– Naturligtvis finns det en stor frustration ute i målgrupperna, varför tar detta så lång tid? Jag som fått vänta så länge på mitt vaccin? sa Per Hagstam.

– Det beror dels på de minskade inleveranserna av vaccin, som ju styrs av hur mycket vaccin som kommer till Sverige. Sen i förra veckan fick vi ju också besked från Folkhälsomyndigheten om att Astra Zenecas vaccin inte i nuläget rekommenderas att ges till de över 65 års ålder. Det har ganska stor påverkan på planeringen nu framåt, fortsätter han.

– Det sista ordet är inte sagt om Astras vaccin, – här är nya stora studier som pågår där man ska försöka få mer data just på gruppen äldre. Det är alltså inte visat att det inte ger effekt men vi vet inte tillräckligt, därför är det i nuläget sagt att det inte ska användas för personer över 65 år.

Tio använda ampuller med Pfizer/Biontechs vaccin, den mängd som skickats ut till respektive vårdcentraler i Skåne på en vecka.

Följ ämnen i artikeln