Skål – även efter midnatt i Norge

TT-NTB

Publicerad 2020-09-30

Om vädret förblir på bra humör är oklart, men ölen ska kunna flöda större delen av dygnet på Norges krogar. Bild från Oslo i augusti.

Norge har bättre koll på smittspridningen. Det tycker statsminister Erna Solberg, som därför vill låta bland annat krogar ha öppet mer. Men lättnaderna träder i kraft först om två veckor – om inte läget förvärrats innan dess.

Enligt de nya beskeden ska det nationella "skjenkestoppet", alltså utskänkningsförbudet, inte längre gälla från midnatt varje dygn. Samtidigt utökas den övre gränsen för folksamlingar utomhus till 600 – men fortsatta brasklappar gäller, bland annat att personerna ska vara indelade i grupper à högst 200.

Solberg manar dock till fortsatt högsta beredskap mot covid-pandemin, och säger att lättnaderna bygger på strikt smittspårning och hård lokal disciplin.

– Erfarenheterna nu i höst har visat att vi kan behålla kontrollen och slå ned smittoutbrott lokalt, säger hon på en presskonferens.

I en del områden kan därmed fortsatt starkare nedstängningskrav gälla.

– Till er som bor i områden med ökad smitta, som fortsatt måste vänta på de lättnader vi gör om någon vecka; jag hoppas att detta ger er extra motivation att sluta upp kring smittskyddsåtgärderna, säger Solberg.

– Då får vi ned smittan och kan lätta på åtgärderna även där ni bor.