Hård kritik efter SD-uttalande om islam: ”Stötande”

Jomshof: Har vantolkats

Publicerad 2021-03-10

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallar islam för en ”avskyvärd religion” – något som sprids av partikollegan Björn Söder på Twitter.

Nu riktar både Centerpartiet och Moderaterna stark kritik mot uttalandet.

”Direkt stötande”, konstaterar M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook.

Det var under tisdagen som Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof deltog i SVT:s program ”Sverige möts”.

I samband med att mångkultur och den ökade segregationen diskuterades kallade Jomshof islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”.

Något som partikollegan Björn Söder skrev om på Twitter:

”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion”, konstaterade Söder på Twitter och retweetades därefter av Sverigedemokraternas officiella konto.

”Direkt stötande”

Flera har reagerat på både uttalandet och att det delats av företrädare för partiet.

Bland dessa finns Moderaternas partiledare Ulf Kristersson:

”Att SD från sin officiella kanal väljer att sprida några ledande sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam är direkt stötande” skriver han och fortsätter:

”Att kalla världsreligionen islam med 1.8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt”.

Ulf Kristersson (M).

Lööf: Hymlar inte

Även Centerledaren Annie Lööf uttrycker sitt misstycke på Twitter:

”De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam. Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige”.

Även Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi ryter till på Twitter:

”Sverigedemokraterna visar helt öppet sin islamofobi och sin avsky mot en stor del av Sveriges befolkning. Det är helt oacceptabelt”.

Jomshof: Vantolkats

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof som i ett Facebook-inlägg skriver att han hans medverkan i programmet har ”vantolkats” och ”orsakat onödiga missförstånd”.

”Jag har aldrig varit ute efter att recensera enskilda individers tro eller religionstillhörighet. Som ateist (möjligtvis agnostiker) har jag starka åsikter om alla religioner, inte minst islam. Men att en enskild individ har en personlig tro är ingenting jag bryr mig om”.

Richard Jomshof (SD).