Löfven om vaccinkrisen: ”Kan inte trycka in luft i armarna på människor”

Uppdaterad 2021-03-18 | Publicerad 2021-03-17

Stefan Löfven vill inte ge en prognos om vaccinmålet eller om det kan vara hotat.

Allt beror på vaccinleveranserna, enligt statsministern.

– Vi kan inte trycka in luft i armarna på människor, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

Försenade leveranser och Sveriges beslut om att pausa vaccinationen med Astra Zenecas covidvaccin hotar målet om att alla över 18 år ska vara vaccinerade vid halvårsskiftet.

Statsminister Stefan Löven (S) säger i SVT:s ”30 minuter” att han inte vill ge någon prognos.

– Vi ser nu å ena sidan de dåliga nyheterna, men det pågår också ett arbete för att få dem i andra riktningen. Att trycka upp produktionen så mycket som möjligt. Biontech sägs kunna göra det exempelvis. Och lossnar det mer för Astra Zeneca, ja då går det åt andra hållet, säger han i programmet.

Ska se över vaccinmålet

Regeringen och SKR, Sveriges kommuner och regioner, ska nu överväga om målet måste flyttas.

– Regeringen och SKR ska fundera: påverkar det här så mycket att det inte går, eller går det ändå? Och då ska vi komma ihåg att det arbetas dagligen med att se till att dessa varuflödena runt om i världen fungerar så exempelvis Astra Zeneca faktiskt kan skicka doser från en annan världsdel till EU, säger Stefan Löfven.

Däremot betonar statministern att Sveriges vaccinmål är beroende av just ökade leveranser.

– Hela det här bygger på att vi får vaccin, det har vi sagt hela tiden. Vi kan inte trycka in luft i armarna på människor, säger han.

Överväger skjuta på dos två

Om leveransproblemen fortsätter öppnar statsministern för två eventuella åtgärder: att skjuta på vaccinmålet samt förlänga tiden mellan dos ett och dos två.

– Det kan vara en svår logistisk övning. Men om man kan göra det, då innebär det att man hinner med fler människor på dos ett.

SVT: Är det något ni har övervägt?

– Det är en avvägning som görs, ja. Men det leder också till ganska stora logistiska problem, så det är ingen lätt övning. Men vi kan inte ha någon annan ambition än att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt, därför ska vi inte ha låga ambitioner. Men vi ska också vara realistiska, säger Stefan Löfven.

”30 minuter” sänds i SVT1 onsdagar klockan 21.45 och på SVT Play.