Krismöte i Uppsala efter larm om virusmutationer och superspridarevent

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-03-18

Det allvarliga smittoläget i Uppsala trappas upp och Region Uppsala slår larm om den sydafrikanska mutationen som kan spåras till korridorsfester.

Nu har länsstyrelsen i Uppsala kallat till ett krismöte med berörda aktörer.

– Anledningen är den utveckling vi sett i olika delar av samhället, säger Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala.

Under torsdagen kallade länsstyrelsen i Uppsala till ett krismöte med Uppsala kommun, polisen, Uppsalas universitet och smittskyddet i regionen.

Anledningen till mötet är att den sydafrikanska virusvarianten bland annat har spridits på ett flertal korridorsfester.

Men virusmutationen har även fått fäste i andra delar av samhället, och nu vill myndigheterna få bukt på smittspridningen.

– Det kan handla om att folk är informationströtta, det börjar bli vår och en del kanske slappnar av. Vi samlade alla aktörer som kan vara inblandade för att hitta nya sätt att se på vad mer kan man göra, säger Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala.

Myndigheternas plan är att testa nya grepp för att nå ut till de grupper i samhället som, trots varningar om läget, inte följer rekommendationerna.

– Men jag tycker också att studenterna som helhet har fått oförtjänt mycket kritik, de flesta sköter sig bra, säger Jan Stangebye.

”Studentutbrottet bara en liten del”

Region Uppsalas smittspårare har upptäckt att vissa personer uppmanar till fler fester via sociala medier, trots att den sydafrikanska virusvarianten tidigare kunnat spåras till just sådana typer av sammankomster – eller ”superspridarevent”, som regionen också kallat festerna.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten i Uppsala, ser allvarligt på situationen.

– I Uppsala som helhet ser vi tendenser till att smittan ökar, studentutbrottet är bara en liten del av det hela, säger han.

Flera av de nya bekräftade smittofallen har visat sig vara den sydafrikanska virusmutationen. Faran med den är att den är mer smittsam än den vanliga virusvarianten.

– Mycket av smittspridningen sker också innan man får symtom. Det viktiga nu är att man följer rekommendationerna hela tiden, inte bara när det passar en själv, säger Mats Martinell, och fortsätter:

– I dag är det 37 studenter som bekräftats bära på den sydafrikanska varianten, men vi väntar på fler tester som vi ännu inte fått svar på.

Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningen i Uppsala.

”Det blir snabbt ensamt”

Uppsalas smittspårare har spårat ett av de större virusutbrotten till studentområdet Flogsta, där flera av korridorsfesterna har arrangerats.

– På kvällarna märker man och ser att det kan vara en del fester, det är ganska lyhört här, säger Melvin, 22, en av de studenter som bor i superspridarområdet.

Elon, 23, bor också i Flogsta.

– Det är inte nödvändigtvis stora fester, det är snarare mindre sammankomster av människor som... ganska ofta urartar i fester, säger han, och fortsätter:

– Just när folk bor och lever som man gör här blir det snabbt väldigt ensamt. Så det är inte så konstigt att folk drar sig till sammankomster.

Flera av studenterna som Aftonbladet träffar i området håller med om att smittläget är allvarligt.

En del av dem påpekar också, precis som Elon, att det lätt blir ensamt när man bor i små studentrum och pluggar på distans – och en del av dem säger att de festar ibland, men att de är uppmärksammade på om de känner symtom.

– Det är viktigt att man tänker efter och är uppmärksam på om man känner sig sjuk, då måste man ju ta sitt ansvar och stanna hemma, säger en annan student som Aftonbladet pratat med.

PODD Så snuvades EU på vaccindoserna

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen