”Vi gick in i det här i ett redan sämre utgångsläge”

Publicerad 2020-10-13

Carolina Gianola, chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

Malmö är den kommun med högst arbetslöshet i landet under september.

Totalt 5 166 fler är arbetslösa jämfört med samma månad förra året – men redan innan pandemin var arbetslösheten i Malmö relativt hög.

– Vi gick in i det här i ett redan sämre utgångsläge än andra, säger Carolina Gianola, chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

I slutet av september var 27 298 Malmöbor arbetslösa. Det innebär en arbetslöshet på 16 procent.

– Läget på hela den svenska arbetsmarknaden är allvarlig, och det gäller även Malmö. Vi hade en hög arbetslöshet i Malmö redan innan pandemin, det har ju bara blivit ett ännu svårare läge. Vi hade jämfört med förra året drygt 5000 fler arbetslösa inskrivna i Malmö än föregående år. Det är en stor ökning. Så vi är helt klart påverkade av den krisen som vi befinner oss i.

Sen finns det ljusglimtar, menar Carolina Gianola, som belyser även att det fortfarande finns människor som får jobb. Särskilt stor efterfrågan just nu är det inom vård och omsorg, men det finns även lediga jobb inom läraryrket och pedagogik, transport och bygg. En annan utveckling som Carolina Gianola ser som positiv är att antalet personer som började studera till höstterminen var mycket högre än förra året.

– I strukturomvandlingen som sker nu på arbetsmarknaden, där kommer kompetensutveckling att vara en nyckelfråga för att kunna vara attraktiv för arbetsgivaren när läget vänder, så det är vi jätteglada för.

Arbetsförmedlingen på Föreningsgatan i centrala Malmö.

Ingångsjobben försvunnit

De som har det svårast att få jobb är personer som tillhör vad Arbetsförmedlingen kallar för utsatta grupper på arbetsmarknaden. Det är bland annat utrikesfödda, de som saknar gymnasieutbildning, personer med funktionsnedsättning och personer som är 60 år och äldre.

– Vi jobbar tätt tillsammans i olika samverkansformer i Malmö stad, både till långtidsarbetslösa men även gruppen ungdomar som också har blivit väldigt hårt drabbade. I de här branscherna som blivit påverkade främst så har många av ingångsjobben funnits, där man både som nyanländ men även ungdomar haft en möjlighet att få en fot in på arbetsmarknaden och det är de jobben som nu har försvunnit, säger Carolina Gianola.

Bland utrikesfödda Malmöbor var 18 264 arbetslösa i september, vilket innebär en arbetslöshet på 28,3 procent. Motsvarande siffra i fjol låg på 26,3. Ungdomsarbetslösheten (bland personer mellan 18–24 år) låg i slutet på september i år på 18,9 procent – en siffra som låg på 14,5 samma tid föregående år.

Präglat av utvecklingen i Danmark

Carolina Gianola menar att det är många olika faktorer som bidragit till att Malmö nu har så hög arbetslöshet, och en av de starkaste var att man i Malmö redan hade relativt hög arbetslöshet.

– Vi gick in i det här i ett redan sämre utgångsläge än andra.

Närheten till Danmark har även påverkat under pandemin.

– Malmö är präglat av vad som sker på andra sidan sundet, och Danmark har ju inte varit förskonade från vad som sker. Det är många jobb på Kastrup till exempel som försvunnit och det är många svenskar som har jobbat där. 

– Vi kan ju märka det omvända när arbetsmarknaden är väldigt god, att den danska arbetsmarknaden drar väldigt mycket, den är eftertraktad hos svenskar och skåningar, då är det tvärtom från nu många som får jobb på andra sidan sundet. Nu har ju dock tyvärr många av dem blivit av med jobbet.

Carolina Gianola belyser även att Malmö har en relativt ung befolkning, och att många av invånarna har lägre utbildningsnivå.

– Vi bygger ut utbildningskapaciteten så att fler ska kunna ta del av arbetsmarknadsutbildningar, det tror vi är en lösning för att trygga Sveriges kompetensförsörjning, men också för att man som arbetssökande kan nyttja den här tiden nu i arbetslöshet till att investera i sig själv och att lägga till utbildning eller bygga på en utbildning som man redan har.

Vad är det viktigaste för arbetssökande att tänka på just nu? 

– Det viktigaste är att tro på dig själv, behåll hoppet uppe och planera och fundera på hur du vill att din framtid ska se ut, behöver jag kanske byta yrke? Behöver jag bygga på min yrkeskompetens? Att utbilda sig är det enskilt viktigaste tipset, framför allt för ungdomar men även för andra. Använd vår hemsida och våra arbetsmarknadsutbildningar, använd tiden till att vara redo för när det vänder på arbetsmarknaden igen, säger Carolina Gianola.

Följ ämnen i artikeln