Adam, 20, höggs ihjäl efter barbråket – 19 åring döms

Uppdaterad 2020-10-15 | Publicerad 2020-10-14

Ett bråk utbröt på en bar när en 19-årig man tyckte att någon ”glodde på honom”.

Bråket urartade och slutade med att Adam, 20, blev huggen med ett vasst föremål och några dagar senare dog han.

Nu döms den 19-åriga mannen till 9 år och 6 månaders fängelse för mord.

Det var den 16 maj som 20-åriga Adam och hans vänner var ute på en barrunda i centrala Uppsala. På den sista baren som vännerna besökte hamnande de i bråk med ett annat kompisgäng.

Adams vänner har i förhör berättat att en i den andra kompisgruppen, en 19-åriga man, ska ha frågat vad en av vännerna ”glodde på” och därefter ska det ha blivit ett tjafs mellan de båda kompisgrupperna.

Tjafset urartade och det hela slutade med att 19-åringen högg Adam med en kniv eller något annat vasst föremål i magen – inte långt från baren där bråket startade.

Adam vårdades på sjukhus i tre dagar efter händelsen – men hans liv gick inte att rädda.

Adam, 20, mördades under ett barbråk i maj. Nu döms en 19-åring för mord.

Kände inte varandra

Ingen av vännerna till Adam och inga av vännerna till gärningsmannen säger att de känner varandra sedan tidigare.

19-åringen stod i första hand åtalad för mord och i andra hand för dråp alternativt grov misshandel eller grovt vållande till annans död vid Uppsala tingsrätt.

Döms till fängelse för mord

I förhör har 19-åringen erkänt att det är han som har orsakat skadan, men han nekar till brott. Delar av händelseförloppet hamnade dessutom på film övervakningskameror som fanns i området.

I dag meddelades domen i Uppsala tingsrätt och 19-åringen döms nu till 9 år och sex månaders fängelse för mord.

19-åringen och hans vänner kunde gripas genom att polisen kunde spåra den taxi som de lämnade platsen med. Vännerna släpptes senare men misstankarna mot 19-åringen har kvarstått.

Tingsrätten menar däremot att 19-åringen har begått ett brott och menar att det är ställt utom rimligt tvivel att den här händelsen ska anses vara ett mord. De menar att 19-åringen måste ha förstått att Adam kunde dö när han stack honom i magen med det vassa föremålet. 19-åringen gjorde dessutom inget för att försöka förmildra effekten av sitt handlade utan sprang efter Adam efter hugget.

19-åringen är inte dömd för något brott sedan tidigare men hans låga ålder gör att hans straff blir 9 år och 6 månaders fängelse – vilket är sex månader lägre än det lägsta straffet för mord. Tingsrätten hittar däremot inga förmildrande omständigheter.

”Rubriceringen viktig för oss”

Adams närmast anhöriga skriver till Aftonbladet att det känns skönt att få upprättelse.

– Det känns skönt att få upprättelse. Rubriceringen mord var såklart viktig för oss, skriver Adams mamma och styvfar i ett SMS till Aftonbladet.

De vill även att brott som dessa, som inte är organiserade, ska uppmärksammas av politikerna.

– Brott som dessa är vanligt återkommande men uppmärksammas minst, skriver de.

Adams familj har gett Aftonbladet tillåtelse att publicera hans namn och bild.