Löfven: Vill fortsätta över nästa valrörelse

Publicerad 2021-02-06

Should I Stay or Should I Go?

Stefan Löfven har svaret.

– Jag står till förfogande, säger statsministern i Ekots lördagsintervju, och vill leda Socialdemokraterna över nästa valrörelse.

Om inget oförutsett inträffar går Sverige till val 11 september 2022.

Då vill statsminister Stefan Löfven vara i fortsatt ledarposition för sitt parti.

– Jag tycker det är så intressant och så viktigt och jag känner ett riktigt engagemang. Vi har många utmaningar framför oss, men också mycket möjligheter, säger Löfven i Ekots lördagsintervju.

Ville se avgång

Redan i februari förra året spekulerades det i statsministerns framtida avhopp.

– Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, sa Anders Rubin, kommunalråd (S) i Malmö, till Aftonbladet då.

Statsminister Stefan Löfven.

Bara någon vecka tidigare hade Stefan Löfven för första gången själv gått ut med sin önskan att fortsätta leda Socialdemokraterna över valet 2022.

Sedan dess har världen handskats med en dödlig pandemi och Socialdemokraterna med ett Januariavtal som tycks skaka i grunden.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hotar att lämna avtalet, vilket Löfven menar kan leda till att regeringen faller och extra val utlyses.

Ska avrundas

I Ekots lördagsintervju säger Löfven att han hoppas att Januariavtalet får löpa linan ut till nästa höst.

– Då behöver vi avrunda Januariavtalet, som slöts bara för den här mandatperioden. Min målsättning var att bryta blockpolitiken, då jag menade att den inte gav Sverige möjligheter att styras, säger Löfven.

Han fortsätter:

– Vi gjorde inte detta för att bilda ett nytt block. Vi avslutar den här mandatperioden, sedan går vi till val som enskilda partier, och sedan får vi se hur valresultatet ser ut 2022.