Samhällsspridning av brittiska mutationen i Gävleborg – befarar tredje våg

Uppdaterad 2021-02-06 | Publicerad 2021-02-05

Den brittiska virusmutationen har nått en samhällsspridning i Gävleborg.

Nu befarar regionen att den tredje vågen är på väg att nå området.

– Vi vet inte om det är för sent att stoppa den. Alla måste verkligen hjälpas åt nu, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

I Gävleborg har spridningen av den brittiska mutationen av coronaviruset nått en ny nivå. Regionen har upptäckt att variationen nu sprids i samhället och klassas som allmän spridning. Stickprov de senaste sju dagarna har visat att elva procent av de positiva covidtesterna innehöll den brittiska mutationen.

– Vi har inte sett någon spridning i samhället tidigare. Det är mycket oroväckande och den här varianten spridet sig mycket snabbare. Det är otroligt viktigt att alla följer riktlinjerna för att vi ska kunna stävja detta, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Antalet inlagda patienter på sjukhus ökar och regionen befarar nu att de snart är inne i den tredje pandemivågen.

– Det finns en stor risk. Om det är för sent att stoppa den, vet vi inte. Det är nu upp till invånarna. Om de följer riktlinjerna, kanske vi har en chans att undvika en tredje våg, säger han.

Regionen utökar mutationsanalyser

Region kraftsamlar nu för att få stopp på smittspridningen av den brittiska varianten som sprids snabbare än den ursprungliga varianten.

– Vi misstänker att den kan sprida sig 50–70 procent snabbare. Det är oroväckande och på grund av det har vi nu beslutat att vi inte ska göra några stickprov som tidigare. Nu ska vi ha full screening. Alla positiva covidtester ska nu analyseras för den brittiska mutationen för att kartlägga hur stort och utbrett den här spridningen egentligen är, säger Shah Jalal.

Han uppmanar invånarna i Gävleborg att ta riktlinjerna och råden på allvar.

– Håll avstånd, undvik onödiga resor, tvätta händerna och använd munskydd enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det har hela tiden varit viktigt, men är extra viktigt nu för att vi ska få ett avslut på det här, säger han.

Arkivbild från intensivvårdsavdelning.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att den tagit fram tre scenarior inför vårens spridning. Det värsta av dem är att en tredje våg skulle kunna börja inom en eller ett par veckor.

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte verkligen håller i ordentligt. Det visar ett behov av de restriktioner vi har på plats för att minska smittspridningen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell, under presskonferensen.

R-talet stiger i flera svenska regioner

En analys från Folkhälsomyndigheten visar att det momentana reproduktionstalet, även kallat r-talet, stigit i flera regioner i Sverige.

Den 1 februari bedömdes r-talet vara över 1 i Gävleborg, Värmland, Västerbotten, Västernorrland och Stockholm.

R-talet är ett mått som beskriver antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till.


Missa inte expertens skrällar inför jackpotten på 13
miljoner

ANNONS