Daniel strandsatt på brinnande grekisk ö – mitt under strejken

Publicerad 2022-07-13

Daniel Juhlin, 47, och hans familj är strandade på den grekiska paradisön Samos – mitt under SAS-strejken.

Han låg och lapade sol på stranden när han såg tjocka svarta rökmoln stiga bakom bergen.

– De rörde sig närmare, närmare och då kände jag att det här kanske inte är så bra, säger han.

En skogsbrand härjar just nu på den sydvästra delen av ön Samos i Grekland, där flera bränder brutit ut de senaste veckorna. Helikoptrar flyger fram och tillbaka på ön och vattenbombar medan brandmännen kämpar på marken för att släcka den.

Under onsdagskvällen kraschade en helikopter i havet utanför Samos, rapporterar AFP med hänvisning till grekiska medier. Fyra personer ska ha varit ombord. Två av dem överlevde och två dog i samband med kraschen, skriver AP.

Daniel Juhlin har varit i Grekland sedan i början av juli tillsammans med sin fru och 16-åriga dotter.

De skulle ägna en av semesterdagarna åt att besöka den populära stranden Limionas en bit bort från hotellet. Men någon gång efter lunch såg de vita strimmiga moln stiga bakom bergen.

– Eftersom det är så snåriga vägar här trodde jag först att det var en bilolycka, säger han.

Det var när molnen blev tjocka och svarta och det blåste upp till storm som han insåg att det kunde vara farligt. Likt de andra besökarna på stranden lämnade Daniel och familjen platsen.

– Då såg jag hur helikoptrarna vattenbombade och hur över 20 brandbilar rörde sig mot platsen, det var en olustig känsla, säger han.

Daniel Juhlin, 47.

Daniel berättar att han stötte på några greker vid byn Votsolakia, ett par kilometer bort från stranden, och hörde sig för om situationen. De spejade oroligt bort mot horisonten och lyssnade på radion efter nyhetsuppdateringar.

– Jordbävningar, covid och nu det här, grekerna är oroliga över att turismen kommer att få ytterligare en smäll, säger Daniel Juhlin.

Daniel och familjen rörde sig tillbaka mot hotellet, bort från militären och brandmännen, men han kände fortfarande röklukten.

– Det är disigt bort mot berget där det brinner så jag kunde inte längre se elden, säger han.

Informerat gästerna

Daniel och hans familj har fått ett sms från resebolaget Airtours där de uppmanas att hålla sig uppdaterade.

– Vi vet ju inte när vi kommer hem, vi vet inte hur branden startade, vi vet ingenting egentligen, säger han.

Stefan Chatzopoulos är informationschef på Airtours. Han har varit i kontakt med lokalagenten på Samos och enligt honom rör sig vindarna bort från semesterorterna.

– Branden är för närvarande långt ifrån våra hotell och vi följer hur det hela utvecklar sig. Skulle vi behöva vidta åtgärder kommer vi självklart att göra det, säger Stefan Chatzopoulos.

De resenärer som är kvar på ön kan dessutom vara drabbade av SAS-strejken.

– Vi flög hem passagerare i fulla plan förra veckan. Nu vet vi inte hur det blir för de resenärer som är kvar på ön, men vi hoppas att förhandlingarna ska bära frukt, säger Stefan Chatzopoulos.

Flertalet helikoptrar har hjälpt till med att vattenbomba.

Följ ämnen i artikeln