Orkanen Ida sveper in över USA – ”Extremt farlig”

Beskedet: ”Du får klara dig själv”

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-08-29

Orkanen Ida har nu uppgraderats till kategori 4.

Klockan 19 svensk tid nådde orkanen kuststaden New Orleans – redan är över 250 000 hushåll strömlösa.

– Ida kommer vara en av de värsta orkanerna i Louisiana sedan år 1850, säger delstatens guvernör John Bel Edwards.

Den 29 augusti är en historisk dag i New Orleans. I dag för sexton år sedan nådde orkanen Katrina New Orleans och runt 1 800 människor dog i stormarna och översvämningarna.

Idag vid 19.00 svensk tid nådde orkanen Ida land. Tidigt under söndagsmorgonen uppgraderades orkanen till kategori 4 på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan där 5 är högst. Över 250 000 hushåll står nu utan ström i Louisiana.

 

USA:s nationella orkancenter bedömer att Ida är ”Extremt farlig”.

 

Orkanen Katrina var endast kategori 3 när den nådde land och delstatens guvernör John Bel Edwards säger på en presskonferens att Ida kommer vara en av de värsta orkanerna i Louisiana sedan år 1850.

Utöver kraftiga vindar, som hittills uppmätts till 67 meter per sekund, vilket är den starkaste stormen någonsin i Louisiana, skriver CNN. Det är vindar som kan ”slita upp träd ur marken”. Vattennivåerna uppskattas höjas med runt 5,6 meter och översvämningar och långa strömavbrott väntas på många håll.

Vissa delar av sydöstra Louisiana kan vara obeboeliga i flera veckor eller månader framöver, enligt statliga National Weather Service.

– Många människor minns vad som hände för 16 år sedan. Det är nu dags att söka skydd och stanna där du behöver vara, säger Collin Arnolds, chef på New Orleans samhälskydd och beredskapsmyndighet till CNN.

Orkanen Ida drog först in över Kuba.

De första tre dagarna måste du klara dig själv

Evakueringarna har redan påbörjats för vissa. Men alla har inte hunnit eller kunnat evakuera. De som är kvar uppmanas att söka skydd och ha tillräckligt med vatten och mat för att klara sig i tre dagar.

De lokala myndigheterna har redan innan stormen dragit in på allvar gett ett tufft besked till sina medborgare.

– De första 72 timmarna är upp till dig. Det kommer vara svårt för räddningsarbetare att nå dig under de tre första dagarna, säger Collin Arnolds till CNN.

ANNONS