Rekordtidig rekordkyla

Marianne Ahlenius/TT

Publicerad 2021-12-07

Stora delar av Norrland bjöd på många minusgrader under måndagsdygnet. Arkivbild.

Gårdagens minus 43,8 grader i Naimakka var inte bara den lägsta decembertemperaturen där sedan 1986. Sannolikt är det den lägsta temperatur som uppmätts i landet så tidigt på säsongen, skriver meteorolog Misha Lundgren på SMHI:s väderblogg.

Det finns uppgifter om att Långvattnet, cirka fem mil från Malgovik, i Vilhelmina kommun vid lucia 1941 hade minus 44. Men enligt Lundgren är spannet mellan Långvattnets och Naimakkas värde ”såpass litet att det därför finns starka skäl att tro att Naimakkas värde på -43,8° är den lägsta temperatur som observerats så här tidigt på säsongen”.

Före 1944 finns få uppgifter digitaliserade, så med en helgardering går det ändå att slå fast att Naimakkkasiffran åtminstone är den lägsta, så tidigt på säsongen, sedan 1945.

Även på flera andra orter slogs decemberrekord under måndagsdygnet. I Karesuando var temperaturen på preliminärt -41,9 grader den lägsta som uppmätts sedan 1915.

Vid Nikkaluokta, några mil väster om Kiruna, är det vanligare med temperaturer under -40 i december. Gårdagens -40,5 är ändå det tidigaste datumet på minst 60 år som termometern sjunkit under 40 minusgrader enligt bloggen.