H&M skulle öppna nya butiker i Moskva – ändrar sig

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

H&M var på väg att öppna flera nya butiker i Moskva, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Både Cos och H&M var tänkt att öppna inom kort.

Men nu ändrar sig koncernen och säger att de inte längre kommer att öppna som planerat.

Varken H&M eller Ikea har velat uttala sig om huruvida de tänker agera i Ryssland, något Aftonbladet kunde berätta på tisdagen. Koncernerna har hållit sina butiker öppna i Moskva.

– Vårt svar är att vi inte kan uttala oss om det. Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, sa H&M:s presstalesperson då.

H&M-ägda Arket har försökt att tysta ned sin öppning av kedjans nya butik i Moskva, som var planerad att öppna på lördag, enligt tidningen Resumé.

Tre nya butiker från H&M-koncernen ska öppna i Moskva på lördag.

De som arbetat med öppningen blev ombedda att inte svara på några frågor och de kommunikationsanställda fick tydliga instruktioner om hur de skulle svara på eventuella frågor i ärendet, enligt ett internmejl från Arkets vd Pernilla Wohlfhart som tidningen Resumé tagit del av.

Enligt källor till Aftonbladet har Arkets vd Pernilla Wohlfhart gått ut med ett nytt internmejl till anställda där hon meddelar nya direktiv angående öppningen av Arket.

På grund av den extremt oroande utvecklingen och utmanande situationen har vi bestämt att skjuta upp öppnandet i köpcentret Paveletskaya plaza i Moskva.”, skriver hon.

H&M ändrar sig – öppnar inte butikerna

Men Arket var inte den enda svenska butik som planerades att öppna på lördagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det tänkt att även H&M-ägda Cos samt en ny H&M-butik skulle öppna i köpcentret Paveletskaya plaza i Moskva.

H&M svarar nu och säger att det inte längre stämmer att de ska öppna butiker i Moskva. De ska även se över sin hemsida som visar datumet för den nya butiksöppningen i Paveletskaya plaza.

– Det var kommunicerat tidigare att de skulle öppna då. Men nu har vi ändrat det och de kommer inte att öppna denna veckan, säger H&M-gruppens presschef.

När Aftonbladet frågar varför H&M har ändrat svarar de endast att de inte kan kommentera ärendet vidare.

Arket och Cos är H&M-ägda konceptbutiker och tillhör H&M-koncernen. I H&M group finns även Weekday, Monki, H&M home, Other stories samt Afound.

H&M:s butikinformation om öppningen i Moskva: ”Opening soon”