Moa Alfredsson skriver för unga läsare: Det roligaste jag gjort

Publicerad 2022-04-23

Moa Alfredsson, 25, fortsätter att skriva kolumner i Aftonbladet.

Här berättar hon om högstadiekomplex, vad som gör henne arg när hon läser texter och vad som är bäst med Uddevalla.

Moa Alfredsson är journalist och har tidigare bland annat skrivit för Elle.

Hej Moa, för de läsare som inte känner dig, vem är du?

– Jag är journalist med högstadiekomplex som sörjer att jag aldrig var populär i klassen.  

Nu har du gjort det ett tag, men varför vill du fortsätta skriva kolumner för Aftonbladet?

– För att det är det roligaste jag gjort! Det är också billig terapi. Nu har jag skrivit om både räkningsfobi och social fobi. Och efter det har jag inte skämts lika mycket över mig själv. När man säger ”såhär är jag” försvinner skammen ganska mycket. 

Du ska ju skriva om ämnen som intresserar yngre, vad kan det handla om till exempel?

– Tidigare har jag skrivit om hur unga skojar om att de ska förföra Putin bort från kriget, om kraven på Bianca Ingrosso och om ätstörningar. Men har man tips på ämnen får man gärna höra av sig. 

Var hittar du inspirationen till dina texter?

– Netflix, nyheter, sociala medier och saker som kompisar, familj eller personer jag tjuvlyssnar på säger. 

Vad hoppas du ge Aftonbladets läsare?

– Jag hoppas att de antingen ska känna ”ja, så är det för mig också” eller ”jaha, att det kan kännas så hade jag inte tänkt på ” 

Vad har du för relation till Aftonbladet sedan innan?

– Det finns bara Aftonbladet för mig. Det har alltid varit dit jag vänt mig för att få nyheter. Här är saker enkla att förstå. Jag blir arg när jag läser texter på dagstidningar med så svåra ord att man inte fattar något. Det är djupt förnedrande. Alla ska kunna förstå texterna! 

Du testar ju hudvård för Aftonbladet Plus också, hur blev du intresserad av det?

– Jag är besatt av hudvård. Det började på högstadiet när jag upptäckte att amerikanska tjejer på Youtube filmade videos i sina sovrum där de pratade om läppstift och ansiktsmasker. Jag tittade varje dag. Livet blev enklare. Och festligare. 

Vad gör du när du inte skriver kolumner?

– Det känns som att jag lägger 80 procent av mitt liv på att tänka på min hund Ewald. Men just nu är jag också inne i en fas där jag är besatt av att virka. Jag håller på med en körsbärsmönstrad kofta. Det finns otroliga mönster gratis på Tiktok och Youtube. Och bio. Bokar alltid platserna längst fram för där finns det fotstöd. 

Du bor i Uddevalla, vad är bäst med stan?

– Jag älskar Uddevalla för att det är hemma. Vi har en otroligt vacker strandpromenad som man borde besöka om man kommer hit. Sen är Uddevalla lagom stort. Jag var i Stockholm förra veckan och fick torgskräck av alla människor.  

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar väldigt mycket att den nya filmen i Fantastic Beasts-serien inte varit så pinsamt dålig. Det tog mig dagar att komma över hur allt de byggt upp i de två tidigare filmerna bara kastades bort. Mads Mikkelsen var dock bättre än Johnny Depp.   

Följ ämnen i artikeln