Ny EU-lag begränsar tatueringsfärger: ”Alla kommer behöva stänga”

Uppdaterad 2022-01-01 | Publicerad 2021-12-31

Vill du gadda dig kan du behöva rappa på.

Snart begränsas tatueringsfärgerna av EU på grund av hälsorisker.

Nu oroas tatuerare om de överhuvudtaget kommer att kunna utföra sina jobb.

4 000 olika kemikalier begränsas i användningen när en ny EU-lagstiftning träder i kraft efter årsskiftet. Lagen, som är till för att minska mängden ämnen som potentiellt kan vara farliga för hälsan och bland annat öka risken för cancer, kommer att ställa till det för tatuerare runt om i Sverige.

– 100 procent av alla färger kommer inte gå att använda, säger Inge Norlin, tatuerare på Lucky 7 tattoos i Nyköping.

”Alla kommer behöva stänga”

Han påpekar att om man ska följa lagen till punkt och pricka så skulle alla tatuerare bli arbetslösa den 5 januari, dagen då lagen införs i Sverige.

– Jag räknade på att det finns ungefär 2 500 tatuerare i Sverige. Alla kommer behöva stänga sina salonger den 5 januari om det här genomförs, säger han.

Inge Norlin.

– Skulle 2 000 Scaniaarbetare bli arbetslösa skulle det bli regeringskris.

Jens Bergström, 47, tatuerare på Heavenly Ink i Åkersberga utanför Stockholm som sitter i yrkesorganisationen Sveriges registrerade tatuerares (SRT) styrelse, är dock inte lika orolig över den nya lagstiftningen.

– Det blir en viss påverkan. En del färger försvinner, men den påverkan är precis när lagen träder i kraft, säger han.

Dålig information

Det Jens Bergström menar är att nya färger som ska ersätta de nuvarande är på gång. Men exakt när de kommer är svårt att veta.

Han säger att han kommer att fortsätta arbeta efter att lagstiftningen trätt i kraft, trots att de nya färgerna kanske inte kommit.

– Man fortsätter tills man hör något annat. Vi kan ju inte bara lägga ner och sluta jobba från en dag till en annan.

Jens Bergström, tatuerare, är inte orolig över lagstiftningen.

Jens Bergström säger att informationen om vad som kommer att hända med alla tatuerare är knapphändig, men att han kommer att följa de riktlinjer han får. I januari ska de dessutom ha ett möte med berörda myndigheter om vad som kommer att ske.

700 miljoner tatuerade

Jörgen Serup, professor i dermatologi vid Bispebjerg hospital i Köpenhamn, är kritisk till lagstiftningen. Han menar att det inte finns något som tyder på att färgerna orsakar cancer. Han säger att det inte heller finns något känt fall där någon drabbats, trots att 700 miljoner människor i världen är tatuerade.

– Man famlar i mörkret. I den medicinska världslitteraturen finns inget som direkt tyder på det, säger han och berättar att det dessutom gjorts epidemiologiska studier som visar att det inte finns någon risk.

– Jag har sett mycket, men inte cancer.

Jörgen Serup medger dock att det förekommer att tatuerade fått allergiska reaktioner av de färger som används, men att det i 9 av 10 fall handlar om den röda tatueringsfärgen.

– Man kan förbjuda röd färg, men den är viktig och populär, den näst populäraste efter svart.

Jörgen Serup är positiv till att nya färger ska skapas, men menar att det inte på förhand går att säga om de är bra färger eller inte.

– Man introducerar färger som vi inte vet något om och som kanske ger nya problem, säger han.

Även tatueraren Inge Norlin är positiv till att nya färger skapas och att det ställs höga krav.

– Det finns inga tatuerare som vill tatuera med dålig färg. Jag har inga problem att ribban ligger högt, men det här är fyra meter över världsrekordshöjden, säger han.

”Alla kommer behöva stänga”, säger Inge Norlin.

Bör inte vara orolig

Det är den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA som fått i uppdrag att utvärdera kemikalieriskerna och begräsningen av tatueringsfärger som används i tatuering och som också inkluderar permanent smink. Ansvarig för tillsynen av tatueringsfärgerna i Sverige är Läkemedelsverket.

– Vi vill inte förbjuda tatuering, utan göra tatueringsfärgerna säkrare, säger Elmira Tavoosi, toxikolog och utredare på Läkemedelsverket.

Elmira Tavoosi, toxikolog och utredare på Läkemedelsverket.

Hon menar att det finns inneboende egenskaper i de 4 000 ämnena som potentiellt skulle kunna vara farliga och cancerframkallande, men säger att tatuerade personer inte behöver oroa sig för cancer.

– Nej, det tycker jag inte. Om man fått utslag eller andra lokala problem efter tatueringen så ska man uppsöka sjukvård, men man ska inte gå runt att vara orolig.

Två typer av färgpigment kommer att vara tillåtna i ytterligare ett år efter det att lagen införts: En i den blåa skalan, Pigment Blue 15:3, och en i den gröna, Pigment Green 7.

Om färgpigmenten, efter det, ska få användas måste tatueringsbranschen komma med ett vetenskapligt underlag som bevisar att det inte utgör någon risk.

Följ ämnen i artikeln